TEMELJITO

Znate prati sadje in zelenjavo?

Objavljeno 03. maj 2013 11.00 | Posodobljeno 03. maj 2013 11.00 | Piše: M. F.

Le z doslednim čiščenjem sadja in zelenjave se je mogoče izogniti stiku z nevarnimi snovni, ki se skrivajo na njihovi površini.

Za pranje jagodičevja je priporočljivejša destilirana voda.

Nedvomno veste, da je sadje in zelenjavo treba pred uživanjem obvezno oprati. Pa znate to res storiti tako, da se povsem izognete tveganju nevarnih okužb? Oglejte si, na kaj nedvomno velja biti pozoren.

  • Preden začnete pripravljati hrano, si s toplo vodo in z milom umijte roke.
  • S toplo vodo in z detergentom očistite delovne površine kuhinje, desko in pribor za rezanje ter lupljenje zelenjave.
  • Ne umivajte sadja in zelenjave z milom in detergenti, uporabite samo čisto pitno vodo.
  • Sadje in zelenjavo z debelim in grobim olupkom očistite z mehkimi ščetkami ali brisačkami.
  • Kapusnice, kot so brokoli, cvetača, in zeleno solato potopite za pet minut v hladno, čisto vodo, nato pa jo sperite. Za še boljši učinek vodi dodajte nekaj žličk kisa.
  • Malin in drugega jagodičevja ne perite pod tekočo vodo, poškropite jih z destilirano.
  • Po pranju sadje in zelenjavo osušite na papirnatih brisačkah, tako boste odstranili tudi bakterije, ki so se curku izognile.
  • Če nameravate jabolko ali kakšen drug sadež pojesti zunaj, vzemite s seboj destilirano vodo in ga pred zaužitjem še enkrat umijte.
  • Vedno perite sadje in zelenjavo, ne glede na to, da je domače, in četudi ga nameravate pojesti brez olupka.
  • Le proizvodov, ki so v trgovini opremljeni z napisom »pripravljeno za uživanje«, ni treba prati.

Pa dober tek!

Deli s prijatelji