ODSVETUJEMO

Živila, ki jih ne gre zamrzovati

Objavljeno: 11.11.2011 10:24Posodobljeno: 12.11.2011 07:00

Jajca, nekatera zelenjava, krompir in riž ne sodijo v zamrzovalnik

  • Zaradi visoke vsebnosti škroba riž ne sodi v zamrzovalnik

Včasih za kuho zmanjka časa. Takrat je povsem priročno odpreti zamrzovalno skrinjo in iz nje vzeti nekaj, kar smo vanjo pospravili pred časom. Omake, golaži, juhe, nekatera zelenjava in mesne jedi pomenijo hitro rešitev iz zagate. Vendar vseh živil ne smemo zamrzovati. Zlasti to velja za tista, ki vsebujejo veliko vode ali škroba. Razlogov je več: odtajane so neužitne, izgubijo hranljive snovi ali lahko celo ogrožajo zdravje. Kaj torej v skrinjo ne sodi?

Jajca

Surova jajca vsebujejo veliko vode, prostornina tekočine se pri izjemno nizkih temperaturah razširi, zato lahko lupina poči. Tudi surova odmrznjena jajca ne bodo imela enakega okusa, kuhana pa postanejo gobasta.

Zelena, sveža solata, kumare

Zelenjava, ki nedvomno ne sodi v skrinjo. Velik odstotek vode v njej povzroči tvorjenje kristalov, odmrznjena zelenjava je zato popolnoma neužitna in se spremeni v brezoblično maso.

Majoneza

Majoneza se pri zamrzovanju sesiri. Prav tako tudi jogurti in kisla smetana.

Krompir

Krompir je živilo, bogato s škrobom, zato zamrzovanja ne prenaša dobro. Tudi jedi iz krompirja ne sodijo v zamrzovalnik. Po odtajevanju okus še zdaleč ne bo več isti. Enako velja tudi za riž, ki je prav tako škrobnato živilo, in čeprav boste v skrinjo pospravili takšnega z ločenimi zrni, bo potem zlepljen in nič kaj privlačen na pogled.

Mehki siri

Mehkih sirov ne zamrzujemo, saj se s tem uniči njihova struktura: postanejo grudičasti, na površini pa se izloči voda.  Trdi siri zamrzovanje prenašajo bolje, vendar pa lahko postanejo drobljivi.

Testenine

Pri zamrzovanju se spremeni njihova sestava. Izjema so le pripravljene lazanje, tortelini in njim podobne testenine ali njoki.

Za živila, ki jim zamrzovanje ne škodi, pa velja, da že odtajanih ne smete ponovno zamrzovati, saj se lahko zastrupite.

 

Povezane vsebine

Osrednje novice

Matthew Miller

V Pjongjangu bo šest let

Ameriški turist, ki je po prihodu v Severno Korejo raztrgal potni list, obsojen. ...

V Maribor prihaja novi letalski prevoznik

Na voljo naj bi bila dva zrakopolova Dornier 328 ter dve do tri reaktivna letala Bombardier CR ...

Komentiraj članek

Pred komentiranjem se prosim prijavite. Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Komentarji (6)

Slika za %user
Anonimen uporabnik 12. november 2011 ob 20:01

Če mi ostane lazanja jo vedno dam v skrinjo. Ko delam njoke tud, pa ni nič narobe z njimi. Najbrž je blo mišljeno cela jajca. Al pa makaroni, če ostanejo. Sanja se mi ne, kakšni bi bli, če bi jih dal zmrznit...

Slika za %user
Anonimen uporabnik 12. november 2011 ob 18:45

Izjema so le pripravljene lazanje, tortelini in njim podobne testenine ali njoki.

Aja? A tam pa ni krompirja, pa testenin, pa jajc?

Slika za %user
Anonimen uporabnik 12. november 2011 ob 18:12

liste zelene in petršilja jaz sušim, zdobim in sharnim v posodice. Zmrznjena stebla uporabljam sam za govejo juho

Slika za %user
Anonimen uporabnik 12. november 2011 ob 15:14

zeleno ,korenje in peteršilj že 40 let zamrzujem in koristim za kuhanje --odlično ..nevem zakaj nebi bilo dobro

Slika za %user
Anonimen uporabnik 12. november 2011 ob 11:41

interesantno

Slika za %user
Anonimen uporabnik 12. november 2011 ob 07:43

Banane tudi ne.