Včasih je bilo samoumevno, da so kosti dajali psom, danes pa je to že prava redkost. Večinoma goltajo brikete in ničesar jim ni treba glodati, čeprav je njihova oblika zobovja prilagojena prav grizenju in trganju. Zaradi tega se jim začno že zelo zgodaj nabirati obloge. Potem se pojavijo vnetja v ustni votlini, ki vplivajo tudi na splošno počutje. Zdrava ustna votlina pa je osnova dobre prebave in zadovoljnega štirinožca.
Borderkama kost na teden
Da bi si prihranila nadležno ščetkanje pasjih zob, ki se priporoča zadnje čase, sem se odločila za alternativo. Svojima borderskima ovčarkama vsak teden privoščim kost. Ko je starejša prvič dobila celo piščančje bedro, sem bila malce zaskrbljena, a ga je obdelala kot profesionalka. Zdaj je pri nas to stalna praksa in težav še nisem imela. Svojim psom pa bom prihranila drago in zaradi narkoze nevarno čiščenje zob, ki je nujno pri večini modernih štirinožcev, ko so že malce v letih.
Za tiste, ki se sankajo po riti
Zaradi hranjenja s premehko hrano ima vse več psov težave s praznjenjem peranalnih žlez. To so žleze ob anusu in se iztisnejo skupaj z iztrebkom. Če je ta premehak, se torej ne praznijo, kar lahko botruje bolečim vnetjem. Tovrstne težave se kažejo s sankanjem po zadnjici.
Čeprav je glodanje mesnate kosti tudi odlična zaposlitev, jih je lahko hitro preveč. Previdno torej! Prevelike količine lahko povzročijo zaprtje. Običajno lahko to uredimo z rezino jeter, ki iztrebke mehčajo. Zgodi pa se tudi, da je potrebna operacija, da se te kosti odstrani. Pogosto je nujna, če dobijo veliki psi veliko manjših kosti. Tak primer sem doživela med prakso na kliniki, ko je bernski planšar pojedel pet puranjih vratov. V črevesju se je oblikovala gmota, ki se ni mogla premakniti ne naprej ne nazaj.
Veliko velikim, malo pa manjšim
Kosti torej ne smemo dajati v prevelikih količinah, prav tako ne smejo biti pretrde, saj se lahko odlomi kakšen zob. Za večje so primernejše večje kosti, kot je na primer telečja stegnenica. Manjše piščančje ali puranje bi lahko pogoltnili kar cele in bi zato imeli težave. Take zato prihranimo za manjše kosmatince.
Nevarne konice
Pri mehkih piščančjih ali puranjih kosteh, kjer se rade naredijo konice, je še posebno pomembno, da so obdane z mesom. Konice so lahko tako ostre, da preluknjajo črevo. Najbolje je zato dati kar celo surovo perutničko ali bedro. Tako kot pravijo, da moramo zraven rib vedno jesti kruh ali krompir, da onemogočimo koščicam, da se zapičijo, ima tudi meso enak učinek. A deluje le, če je surovo, saj kuhano hitro odstopi od kosti.