OKRASNO IN KORISTNO

Zakaj bi začimbe kupovali, vzgojite jih raje sami

Objavljeno 26. junij 2014 14.10 | Posodobljeno 26. junij 2014 14.12 | Piše: M. F.

Na okenski polici ali balkonu pričarajte svoje bogastvo vonjev in okusov.

Večino zelišč in dišavnic lahko vzgojite sami.

Bazilika, peteršilj, rožmarin, majaron, koriander, žajbelj, koprc, koromač, timijan, materina dušica. Rastline, ki jih nedvomno poznate in so vaši zvesti spremljevalci v kuhinji. A zakaj bi jih kupovali, ko pa jih na balkonu ali okenski polici lahko povsem preprosto vzgojite sami.

Korak za korakom

Preden se odločite za svoj zeliščni kotiček, si morate priskrbeti prave pripomočke: lončke, primerno zemljo, kanglico za zalivanje in škarjice.

Naslednji korak je izbira rastlin. Nekatere od njih potrebujejo več sonca kot, denimo, timijan, žajbelj, rožmarin in origano, druge bolje uspevajo na polsenčnih mestih, med njimi peteršilj in bazilika. Razmislite torej, koliko sonca sije na vaše okno ali balkon, ter šele nato izberite začimbe, ki jih boste posadili.

Ob nakupu semena (za kar je sicer že malce pozno) ali sadike se pri prodajalcu pozanimajte, kakšna zemlja izbranim posevkom najbolj odgovarja. Prav tako poskušajte poiskati čim več namigov za vzgojo izbrane rastline.

Niso vse enake

  • Peteršilj ne mara neposredne svetlobe, saj mu na njej porumenijo listki.
  • Bazilika potrebuje veliko vode in je občutljiva na hlad.
  • Origano najbolje uspeva na suhem in sončnem mestu.
  • Če se boste vendarle odločili za semena, lončke z njimi, dokler ne vzklijejo, postavite na sončno mesto in skrbite, da bo zemlja v njih vedno vlažna.
  • Če boste rastline vzgajali v zaprtem prostoru, denimo na okenski polici, lončke postavite na mesto, kjer bodo sončne svetlobe deležne vsaj šest ur dnevno.

Previdno z zalivanjem

Zalivajte jih pogosto, vendar po malem. Ne dovolite, da bi se voda kopičila v podstavku, saj bi tako spodbudili gnitje korenin. Da bi se temu izognili, izdelajte preprosto drenažo: na dno posode pod zemljo položite dve plasti kamenčkov.

Ne preveč

Če boste na vašem balkonu kombinirali različne rastline poskrbite, da bodo imele vse dovolj prostora. V posodi premera 60 centimetrov naj bodo največ tri različne začimbnice, in sicer take, ki se razraščajo po tleh, posadite ob zunanje robove, tiste, ki rastejo pokončno, pa v sredino.

Lahko vas počakajo

Če se bojite, da vaše rastline ne bi preživele, medtem ko boste na dopustu, jim pred odhodom namestite preprosto namakalno napravo: pollitrsko plastenko napolnite z vodo in jo z vratom zapičite v zemljo. Voda bo iz nje odtekala počasi in tako skrbela, da bo zemlja vedno vlažna, vaše dišavnice pa bodo po vrnitvi z dopusta še vedno dišeče, zelene in sveže.

Deli s prijatelji