NASVETI PROFESIONALCA

Za še boljše jedi z žara

Objavljeno 18. junij 2014 17.40 | Posodobljeno 18. junij 2014 17.42 | Piše: M. F.

Bodite pozorni na obleko, vse, kar potrebujete, imejte na dosegu roke in po končani peki žar temeljito očistite.

Od prave obleke do čiščenja – vse je pomembno.

Ameriški strokovnjak za peko na žaru Steven Raichlen odkriva nekaj najboljših zvijač in tehnik, s pomočjo katerih boste tudi sami jedi na žaru pripravljali kot pravi profesionalci.

Obleka

Morda ji niste posvečali pozornosti, a je pomemben sestavni del celotnega postopka. Izogibajte se ohlapnih srajc iz lahkih materialov ter dolgih in širokih rokavov. Če imate dolge lase, si jih zvežite. Med peko pa uporabljate rokavice, odporne proti vročini.

Pravo mesto

Žar postavite na ravno, ognjevarno površino, stran od vejevja in drugih vnetljivih predmetov. Pri roki imejte vedno grobo mleto sol. Z njo boste lahko hitro posuli preveč razplamtel ogenj.

Pripravite hrano in pripomočke

Na doseg roke postavite vse, kar nameravate pripraviti: meso, zelenjavo, marinado, pribor za pečenje ... Ko začnete peči, žara ne puščajte brez nadzora.

Prižgite ogenj

Idealno temperaturo boste zaznali z roko. Postavite jo 10 centimetrov nad rešetko. Ko boste na roki začutili toploto, ki pa vas ne bo spekla, je ogenj ravno pravšnji.

Podmažite rešetko

Da bi preprečili prijemanje hrane, toplo rešetko premažite z oljem. Papirnato brisačko pomočite v olje in z njo previdno naoljite rešetko.

Mesa ne prebadajte z vilicami

Za obračanje uporabite lopatico. Iz preluknjanega mesa bodo namreč odtekli sokovi in to bo zato suho. Da bi bilo meso sočno, ga pustite 10 minut potem, ko ga umaknete z ognja, šele nato postrezite.

Na koncu še čiščenje

Rešetko očistite, dokler je še vroča, dno žara pa potresite z mleto rdečo papriko. Ta bo preprečila, da bi se v njem do naslednje peke naselili neljubi gostje.

Deli s prijatelji