POHIŠTVO

V harmoniji z naravo, z mislijo na prihodnost

Objavljeno 14. maj 2012 16.30 | Posodobljeno 14. maj 2012 16.30 | Piše: S. D.

Zeleno postaja vse bolj univerzalen koncept, ki ga upošteva tudi pohištvena industrija.

V programu Gorenja Notranja oprema so zasnovali sodobno kuhinjo EKO.

Zeleno postaja vse bolj univerzalen koncept, ki ga upoštevajo mnogi posamezniki in tudi proizvajalci z do okolja prijaznimi izdelki, tako z vidika proizvodnje kot tudi uporabe. V programu Gorenja Notranja oprema so zasnovali sodobno kuhinjo EKO, ki je bila maja lani kot koncept prvič razstavljena na razstavi Čar lesa v Cankarjevem domu v Ljubljani, trenutno pa je na ogled na razstavi SUSTainART v Galeriji Velenje.

Ekološki koncept kuhinje sledi sodobnim smernicam oblikovanja, upošteva ergonomijo, hkrati pa vsebuje številne inovativne rešitve, ki spodbujajo in podpirajo ekološki življenjski slog. V celoti naravno obdelan les breze, iz katerega so narejeni zaobljeni kuhinjski elementi ter pomivalno korito, za katero so usvojili povsem nov postopek obdelave lepljenja in ukrivljanja, dopolnjuje umirjena zelena barva delovnih površin iz stekla, v katero je vključeno tudi indukcijsko kuhališče. Kuhinja ponuja veliko prostora za shranjevanje, ekološki otok s posebno prilagojenim prostorom za ločevanje odpadkov, sistemom za zbiranje in filtriranje vode, predvidena pa je tudi vitrina za vedno sveže začimbe. Oblikovanje je kompaktno, minimalistično s prefinjenimi detajli, prevladujejo naravni toni.

Do okolja in zdravja prijazno

»Ekokuhinja je izdelana iz naravnih in obnovljivih materialov – kar 95 odstotkov vseh sestavin je primernih za reciklažo, ima lesena vodila, površinsko pa je obdelana z visoko kakovostnimi in do zdravja prijaznimi olji in voski,« razlaga Hana Sevšek, industrijska oblikovalka v programu Gorenja Notranja oprema, kjer so zasnovali kuhinjo EKO, ki je bila razvita po študijskem modelu Okolju in zdravju prijazna linija pohištva.

Deli s prijatelji