PREDPRAZNIČNO

Uporabni kulinarični nasveti babic

Objavljeno 12. december 2013 10.00 | Posodobljeno 12. december 2013 10.00 | Piše: M. F.

Upoštevajte nekaj napotkov, ki jih še ni povozil čas.

Med praznično peko ne gre zanemariti starih modrosti.

Babice in izkušeni kuharji so za seboj pustili obilje receptov in napotkov, ki pridejo prav tudi novodobnim gospodinjam. Poglejte si nekaj takšnih, ki so bili aktualni leta 1956 in jih gre upoštevati še danes. Nedvomno vam bodo v predprazničnem času, ko po domovih zadišijo slastne jedi in peciva, prišli prav.

  • Beljaki bodo ob stepanju hitreje postali sneg, če jim boste dodali nekaj kapljic vode, limoninega soka ali zrn soli. Nikoli jih ne stepajte v aluminijasti posodi, ker bodo sicer tako kot smetana počrneli.
  • Če niste porabili vseh rumenjakov, bodo v hladilniku počakali nekaj dni, a le če jih boste v posodici prelili s hladno vodo ali oljem.
  • Mandlje boste lažje olupili, če jih boste prelili z vročo vodo, lešnike pa, če jih boste za nekaj minut postavili v vročo pečico in jih nato podrgnili med dlanmi.
  • Rozine, ki jih nameravate dodati v kvašeno ali biskvitno testo, najprej povaljajte v moki. Tako bodo ostale enakomerno porazdeljene po pecivu in ne bodo zdrsele na dno.
  • Puding, ki ga boste uporabili za kremo, še vročega prelijte z malo hladne vode. Na njem tako ne bo nastala skorja. Po nekaj minutah vodo odlijte.
  • Naribano limonino ali pomarančno lupino lahko shranite tako, da jo po plasteh nadevate v majhne steklene kozarčke po načinu: plast lupine, plast sladkorja.
  • Limone se bodo ohranile dlje, če jih boste položili v steklen kozarec in jih prelili s hladno vodo. To vsak dan zamenjajte. Tudi stara, že posušena limona bo še uporabna, če jo boste za nekaj časa potopili v vodo.
  • Če med cvrenjem maščoba močno škropi, v posodo z oljem dodajte malo soli ali nekaj zrn fižola.
  • Jajca med kuhanjem ne bodo počila, če boste vodi dodali malo soli.
  • Vonj po kuhanju zelja, ohrovta ali cvetače ne bo tako neprijeten, če boste vodi, v kateri jih pripravljate, dodali košček črnega kruha.
  • Vonj po pripravi ribe ne bo tako moteč, če boste v olje dodali nekaj rezin jabolk. Če pripravljate večjo količino rib, morate jabolka vsake toliko časa zamenjati. Vonj po ribah boste s posode najlažje odstranili s kisom, z rok pa s kuhinjsko soljo.
  • Presoljeno jed lahko popravite tako, da ji med kuhanjem dodate nekaj koščkov olupljenega krompirja, ki jih nato odstranite.

 

Deli s prijatelji