V vsakem gospodinjstvu se hitro nabere veliko odpadkov. Predvsem pozimi, ko nikjer ne smejo manjkati mandarine ali pomaranče ter v kuhinji pogosto zadiši po jabolčnem kompotu, so med njimi tudi takšni, ki jih ne gre takoj zavreči. Bi radi izvedeli, kako si z njimi lahko pomagate?
Olupki agrumov
Olupki mandarin, pomaranč in limon zaradi eteričnih olj oddajajo prijeten vonj. Namesto da jih takoj, ko svoje telo oskrbite z vitamini, odnesete v smeti, jih postavite na radiator. Če pa jih boste nabodli na palčko za ražnjiče (ne na običajno leseno, ampak na zvito kovinsko), boste dobili lep osvežilnik prostorov, ki je povsem nenevaren za zdravje. Lahko ga uporabite kot dodatek ikebanam ali kot samostojni okras. Takoj ko se olupki posušijo, jih zamenjajte z novimi, da se na njih ne bo nabiral prah.
Jabolčni olupki
Večina ne ve, kaj naj bi z njimi, a so lahko koristen pripomoček v gospodinjstvu. Še posebej, če radi pečete kruh: snovi v jabolčnem olupku pospešujejo vzhajanje testa. Na vrh krpe, s katero pokrijete posodo s testom položite nekaj jabolčnih olupkov, zaradi procesa oksidacije bo testo naraslo kot bi mignili.
Kavna usedlina
Kavna usedlina je odlično luščilo (piling) za kožo. Res pa je, da je čiščenje kadi ali kabine za prhanje po obdelavi z njo dokaj neprijetno. Kljub temu je ne gre vedno zavreči. Iz hladilnika namreč učinkovito odstrani vse neprijetne vonje. Stresite jo v skodelico, pokrite s krpo in jo postavite v najbolj odmaknjeni kotiček hladilnika.