JAGODE

Ulovite zadnje dni za sajenje jagod

Objavljeno 29. september 2013 18.00 | Posodobljeno 29. september 2013 18.00 | Piše: J. Kert

Jagodne sadike zavarujmo s česnom.

Sladke jagode, polne vitaminov in mineralov, česen jih varuje pred boleznimi. Konec septembra lovimo še zadnje priložnosti za sajenje jagod, da nam bodo naslednjo pomlad dajale slastne sadeže.

V nasad podtaknemo česen

Med sadike podtaknemo stroke česna, da jih bodo varovali pred glivičnimi boleznimi. Iz teh strokov bo drugo leto verjetno zraslo le perje, ne da bi se oblikovale glavice, ker je za sajenje česna še prezgodaj. Vendar je tokrat namenjen le varovanju jagod.

Nasadom, ki smo jih že obrali, moramo dodati kompost ali organsko gnojilo. Zdaj je namreč rast korenin in listja pri jagodah v polnem razmahu. Še pomembnejše pa je, da se bodo v naslednjih mesecih oblikovali nastavki cvetov za prihodnje leto.

Uporabimo najmočnejše pritlike

Po obiranju odstranimo vse odvečne pritlike, ki se stegujejo iz posamezne rastline. Ti podaljški, ki so namenjeni razmnoževanju, le slabijo matično jagodo.

Za razmnoževanje izberemo najmočnejše pritlike zdravih in lepih rastlin. Z njimi lahko posadimo novo gredo, še posebno če je naš trenutni nasad že upihnil tri svečke. Pri tej starosti ga je priporočljivo obnoviti, ker se plodovi s starostjo deformirajo pa tudi pridelek je vedno manjši.

Če imate dovolj velik vrt, da lahko kolobarite, so za jagode najprimernejše gredice, kjer sta prej rastla fižol ali soja. Neprimerne so tiste, kjer so bili krompir, paradižnik, paprika in jajčevci zaradi možnih okužb v tleh, ki se prenesejo na jagode.

Skrivnost sladkih sadežev

Naše jagode bodo razvile bogato, le njim lastno aromo, če jim priskrbimo razmere, ki jih nosijo v praspominu. Izšle so namreč iz gozdov in še vedno, čeprav jih človek že dolgo sadi na vrt, ljubijo rahlo kislo, humozno prst, ki spominja na gozdna tla. Pokrijmo tla med sadikami z iglicami, napol preperelim listjem, koščki lubja.

Tako bomo ustvarili njim ljubo ozračje, v katerem bodo razvile aromo, ki jo poznamo iz starih časov, preden so nam veleblagovnice začele prodajati vodene sadeže brez okusa.

Na njih se napasejo oči, naše okušalne brbončice pa od razočaranja jokajo.

Sveže nabrane domače jagode, pridelane brez kemijskih strupov, so prava zakladnica vitaminov in mineralov, ki jih po dolgi zimi naše telo še kako potrebuje.

Deli s prijatelji