Cvrtnik je priljubljen kuhinjski pripomoček za ljubitelje ocvrte hrane. Ker pa ta velja (vsaj v tem obdobju človeške znanosti in zgodovine) za nezdravo, ga ni priporočljivo uporabljati prepogosto. Toda ko ga, se velikokrat zgodi, da v njem ostane olje, ki sčasoma postane lepljivo. Pred ponovno uporabo je zato cvrtnik treba temeljito očistiti, kar pa ni lahka naloga.
Najprej priprave
Za čiščenje cvrtnika pripravite detergent za pomivanje posode, ki ima moč razmaščevala. Njegov učinek okrepite z jedilno sodo. Seveda ne bo šlo brez spužvaste gobice z grobim delom ali ščetke. Ti bosta prišli prav, če ima vaš cvrtnik teflonsko oblogo. Če je iz običajne kovine, bo bolj dobrodošla žičnata kovinska gobica. Potrebovali boste še posodo za olje in papirnate brisačke.
Veselo na delo
Najprej odstranite olje. Prelijte ga v posodo ali kozarec ter ga, če je še uporabno, shranite, sicer pa ga pripravite za odpad. Ne zlivajte ga v odtok. S papirnatimi brisačkami obrišite ostanek maščobe, nato z gobico oziroma ščetko podrgnite notranjost cvrtnika in odstranite čim več trdnih delcev s sten in dna posode. Umazanijo očistite s papirnatimi brisačkami.
V posodo nalijte hladno vodo do višine, do katere sicer nalijete olje, dodajte nekaj kapljic detergenta in dve žlički jedilne sode. Vključite napravo in počakajte da voda zavre. Počakajte nekaj minut. Ostanki olja in hrane se bodo zmehčali. Počakajte, da se voda ohladi, jo zlijte iz cvrtnika, umazanijo pa očistite z gobico ali ščetko ter posodo splaknite.
Drugi načini čiščenja
Kadar je cvrtnik zelo umazan in je ostanke hrane in olja nemogoče odstraniti na prej omenjen način, lahko poskusite tudi s kisom ali limoninim sokom. Pri resnično trdovratni umazaniji tudi s čistilom za kuhinjske pečice. Vendar poskrbite, da boste pred ponovno uporabo iz naprave resnično odstranili vse ostanke čistila.