KAKO SHRANITI

Sveža solata v starem časopisu

Objavljeno 20. julij 2014 12.10 | Posodobljeno 20. julij 2014 12.12 | Piše: Alenka Kociper

Kako oziroma kam spraviti svežo zelenjavo za teden ali dva? V hladilnik, klet, ovito v papir ali v plastični vrečki? Enotnega pravila ni, vsaka zelenjava ima svoje zahteve, nekatera hladnega sploh ne prenese.

Plodovke redno pobiramo, da dozorijo nove.

Končno smo v času, ko je domačega sadja in zelenjave na pretek, po vrtovih, sadovnjakih in tržnicah. Seveda je najlepše, če lahko vsak dan sproti nabereš sveže na vrtu tri korenčke, kolerabo in malo peteršilja za juho pa buče, paradižnik, fižol in solato, za sladico pa ribez, kosmulje ali maline. Vsi te možnosti kajpak nimajo, bodisi nimajo vrta bodisi ga imajo, pa je predaleč ali pa so odvisni od tržnice oziroma trgovine in nabavljajo enkrat ali dvakrat na teden. V tem primeru je treba pridelke shraniti tako, da ohranijo čim več svežine in hranljivih snovi.

Sveža živila običajno shranjujemo v hladilniku, a tudi v tem primeru velja upoštevati nekaj pravil. Kako jih spraviti, v kakšni embalaži in pri kateri temperaturi ter, seveda, za koliko časa?

Solata v časopisnem papirju

Moja priletna soseda, gospa Marica, ki živi sama, si kljub temu, da kuha majhne obroke, vsak dan pripravi sveže kosilo. Čeprav pravi, da je ljubiteljica mesa, si vselej brez izjeme privošči tudi svežo zelenjavo. »Ni kosila brez solate, zlasti poleti,« pravi in doda, da je mora vedno imeti nekaj na zalogi. Da ostane karseda dolgo sveža, mi je zaupala svoj postopek: »Solato razdelim na liste, dobro osušim, zavijem v časopisni papir in dam v hladilnik.«

Pravi, da je še po enem tednu sveža in čvrsta. Tudi večino preostale zelenjave zavije v časopis, krompir, čebulo in česen pa spravi v klet, kjer ga razprostre po polici. Nasvetov poleti sicer nisem preizkusila, ker pri nas zelenjavo običajno pojemo v dveh ali treh dneh, je pa tole zavijanje v časopisni papir praksa, ki se je spomnim še iz mladih dni in ki jo s pridom uporabljam za zimsko zelenjavo.

Na hladno, pa ne preveč

Preden zelenjavo naložimo v hladilnik, upoštevajmo, da temperatura ni povsod enaka, običajno se giblje med 0 °C in 7 °C. Najtopleje je na vratih in v spodnjih predalih, ki so namenjeni shranjevanju zelenjave. Ta bo na hladnem zdržala od nekaj dni do dveh ali celo treh tednov, odvisno tudi od tega, kako jo zavijemo.

Zelena solata in radič naj bosta res v časopisu po preverjenem receptu gospe Marice, prav tako zavijemo blitvo in špinačo, medtem ko je korenje bolje spraviti v plastično vrečko ali zaprto plastično posodo, tako bo zdržalo celo dva tedna. V predalu nezavito hranimo cvetačo, brokoli, ohrovt in zelje.

Previdni bodimo pri bučkah, jajčevcih in kumarah, ki naj bodo nezavite spravljene v spodnjih predalih, prenizka temperatura jim ne dene dobro, sveže pa ostanejo vsega nekaj dni.

Vsekakor pa v hladilnik ne spadajo čebula, česen, krompir in paradižnik, najbolje jih je hraniti v hladnem, suhem in temnem prostoru. Glede paprike si gospodinje niso edine: v hladilniku ali na pultu? Res pa je, da nam poleti vsa zelenjava tekne ohlajena, zato naj bo tudi paprika v hladilniku vsaj par ur, preden jo postrežemo. 

Deli s prijatelji