SKISANA REPA

Sveti Luka repo puka

Objavljeno 21. oktober 2012 08.30 | Posodobljeno 21. oktober 2012 08.30 | Piše: Branka Bizjan
Ključne besede: repa

V tem času s polj pobiramo zadnje pridelke.

Repa. Foto: Branka Bizjan

Včasih sta bila repa in zelje glavna hrana pozimi. Prav bi bilo, da jo znova vnesemo na naše jedilnike. Celotna rastlina repe je uporabna. Mlade zelene liste uporabimo za solato, starejše pa skuhamo in dodamo kuhanemu krompirju, podobno kot blitvo. Svežo lahko pečemo v pečici kot krompir. Repne olupke posušimo in v postnih dneh pred veliko nočjo iz njih kuhamo juho, imenovano aleluja. Repo lahko kuhamo skupaj s krompirjem, s proseno kašo in še veliko je receptov, kako jo pripravljamo.

Lahko je kisla

Lahko jo tudi skisamo in iz nje pripravimo solato, repno joto, dušeno kislo repo, segedin golaž iz kisle repe, ajdove žgance s kislo repo, veliko receptov najdete v kuharicah in na spletnih straneh. Zdaj je čas za kisanje repe. Na kratko vam bom opisala, kako jo kisamo pri nas. Najboljša je sveža. Prinesemo jo z vrta ali njive in ji odrežemo cimo. Primerno velike repe operemo, jih olupimo in znova operemo. Pripravimo posodo, v kateri jo bomo kisali.

Včasih so bili to leseni čebrički, zdaj pa jo navadno kisamo v plastičnih posodah, primernih za živila. Ribamo jo na ribež za ribanje repe, jo po plasteh malo ali nič ne posolimo in potlačimo, vendar ne preveč. To delamo toliko časa, da porabimo repo, ki smo jo namenili za ribanje. Na koncu jo lepo potlačimo, da se prikaže tekočina, nanjo položimo desko in jo obtežimo s kamnom. Posodo pokrijemo in odnesemo na toplo. Če je na mrzlem, se repa ne skisa. Traja približno štirinajst dni. Ko je kisla, jo odnesemo v hladnejši prostor.

Pri nas zelo radi jemo ajdove žgance ali pire s kislo repo.

Recept za pripravo kisle repe

  • kisla repa
  • čebula, česen
  • lovorov list
  • kumina
  • malo moke
  • olje
  • kisla smetana

Repo damo v lonec in jo zalijemo z vodo, da je pokrita, in jo kuhamo približno petnajst minut. Medtem nasekljamo čebulo in jo prepražimo na olju, dodamo malo moke in popražimo samo toliko, da zadiši. Prilijemo repo skupaj z vodo, v kateri smo jo kuhali, dodamo strt česen, kumino, po želji lahko tudi rdečo papriko, dosolimo in kuhamo še približno petnajst minut. Pred serviranjem dodamo še kislo smetano.

Pregovori in reki o repi

  • Repa, korenje dolgo življenje.
  • Če repa dobro obrodi, so zdravniki žalostni.
  • Tvoji lasje so kot repa, ti pa še kar misliš, da si lepa!
Deli s prijatelji