Za vse, ki skrbite za zdravo prehrano, nimate pa možnosti vsak dan kupovati svežega sadja, bodo dobrodošli nasveti, kako ohraniti svežino sadežev. Velikokrat se vam je najbrž že zgodilo, da niste uspeli pravočasno pojesti kupljenih zalog in ste zato morali pokvarjena jabolka, banane, pomaranče... zavreči. Torej preberite nekaj nasvetov.
Jabolka
Najdlje ohranijo čvrstost in sočnost v kartonasti embalaži v hladnem prostoru ali v hladilniku. Tako boste v njih lahko uživali tudi mesec dni.
Banane
Ko jih prinesete iz trgovine, ločite posamezne sadeže, ne puščajte jih v šopu. Hranite jih v košari za sadje, ne v plastični posodi, saj v njej zrak ne kroži.
Grozdje
Ena največjih napak, ki jo storijo ljubitelji grozdja, je, da ga, preden ga pospravijo v hladilnik, operejo. Res je, da voda odstrani umazanijo, a negativno vpliva na kožo jagod. Poleg tega omogoča hitrejšo rast bakterij, vlaga pa lahko izzove tudi razvoj plesni. Najboljše bo, da grozdje v hladilnik pospravite neoprano in nikoli v plastični vrečki.
Kivi
Dokler zori, naj bo na sobni temperaturi, proces zorenja boste pospešili, če ga boste postavili med jabolka. Ko se zmehča, ga pospravite v hladilnik, v njem bo počakal dva tedna. Če bi ga radi jedli vso zimo, ga pustite na hladnem in med jabolka položite le toliko sadežev, kolikor jih lahko sproti zaužijete.
Limone in limete
Če jih boste porabili v tednu dni, jih hranite na sobni temperaturi. Potrebujejo zrak, zato jih hranite v košari z luknjicami. Če menite, da vam to ne bo uspelo, jih raje pospravite v hladilnik.
Pomaranče in mandarine
Sočnejše bodo ostale, če jih boste hranili na sobni temperaturi kot v hladilniku. Najboljše v pleteni košari, saj omogoča lažji pretok zraka med sadeži.