KOZARCI

Skrivnost zelene kobre

Objavljeno 02. maj 2012 16.45 | Posodobljeno 02. maj 2012 16.45 | Piše: P. K.

Medtem ko so nekdaj veljali za nespregledljivi statusni simbol imenitni seti kristalnih kozarcev, so to danes modni dekanterji.

Cobra Verde je prava zbirateljska pridobitev, izdelana v omejeni količini, in sicer gre za 555 oštevilčenih kosov (foto: evino.si).

Modernih stanovanj ne krasijo in bogatijo zgolj slikarske ali kiparske umetnine in izjemni kosi pohištva. Vse pogosteje so prave atrakcije dodatki za dom, ki niso le lepi na pogled, ampak tudi uporabni. Mednje že od nekdaj spada kristal. In medtem ko so nekoč imenitni seti kristalnih kozarcev veljali za nespregledljivi statusni simbol, so to danes modni dekanterji. S kristalnimi umetninami za prezračevanje vina so posebno zasloveli pri Riedlu. Kultni so njihovi modeli Cornetto, Eve, Amadeo in Face to Face, v zadnjem času pa so naravnost osupnili z dekanterjem Cobra Verde.

Zbirateljski potencial

To je prava zbirateljska pridobitev, izdelana v omejeni količini, in sicer obstaja 555 oštevilčenih kosov – gre za ekstravagantni jubilejni izdelek ob 55-letnici obstoja podjetja Riedel v Kufsteinu na avstrijskem Tirolskem. Ovijajoča se oblika ne spominja po naključju na kačo. Že pri vlivanju vino teče skozi več prekatov in je tako dvakrat dekantirano in intenzivneje prezračeno. Takšen učinek ima običajni dekanter šele po več urah. Njegov dolgi vrat, idealen za natakanje, pa vino pri serviranju še dodatno vitalizira. Poleg omembe vredne prostornine v oči pade valovita graciozna oblika kristala v zelenem odtenku, imeniten stilski element, ki so ga poznali in povsem izpopolnili že steklopihači v Benetkah.

Ročno izdelani unikati

Toda bistvo Riedlovih dekanterjev je, da so izdelani ročno in da je prav vsak kos unikaten. Pri novejših, zapletenih modelih sta v celotnem podjetju po navadi največ dva mojstra, ki obvladata postopek njihove izdelave.

image
»Osebno želim dekantirati (zračiti) vina, tako mlada kot tudi stara. To je znak spoštovanja starejših vin in zaupanja v mlada. Dekantiranje starejših, tik preden so postrežena, pomaga zagotoviti, da čistoča in briljantnost nista moteni z morebitno usedlino, ki lahko nastane v letih staranja. Dekantiranje mlajših vin, nekaj ur preden so servirana, jim da možnost, da se pokažejo v vsej mogočni luči stopnje razvoja, ki bi jo potrebovala z leti staranja v steklenici,« je o dekantiranju povedal Christian Moueix, lastnik Petrusa.

Deli s prijatelji