Verjetno ste ob razdraženem želodcu že pomislili na kamilico, na žajbelj se spomnite le ob vnetem grlu, dišeči rožmarin pa izkoristite zgolj v prehrani? Pestri svet zelišč ponuja številne možnosti uporabe, a nekateri nasveti so lahko tudi napačni.
Če bruhate, pozabite na kamilice
Za kamilico se tako pogosto misli, da pomaga pri razdraženem želodcu, a v tem primeru bo primernejša meta. Kamilični čaj namreč povzroča nervozo, in če je želodec močno razdražen, spodbuja k bruhanju. Tudi če smo že bruhali, se po pomoč ne zatečemo h kamilici. Čaj iz te zdravilne rastline pa pospešuje potenje, z njim hitreje premagamo izčrpanost po bolezni. Bolje jo je uporabljati pri vnetju bronhijev, oči, ustne votline, žrela. Zdravi tudi odprte rane na nogah, deluje proti hemoroidom, vnetjem genitalij, zobobolu in obolenju živcev. Prav tako z njo zdravimo kožne težave – akne, ognojke, vnetja obnohtnice in podobno. Velja za naravni antibiotik.
Žajbelj ni
le za grlo
Kolikokrat ste ob vnetem grlu že grgrali žajbelj? Res je zdravilen, saj že njegovo latinsko ime Salvia pomeni rešiti, njegove moči pa so se zavedali tudi Rimljani, za katere je bil sveta rastlina. Je odličen vir vitamina K in vsebuje številne koristne snovi, pospešuje prebavo mastne hrane. Dokazano je, da deluje izjemno antioksidativno proti stresu v jetrih, pomaga tudi pri salmoneli in šigeli. Poleg vsega izboljšuje spomin. Zadnje raziskave, ki so jih opravili nutricisti, dokazujejo, da ima protirakave in protivnetne lastnosti, saj so iz njega pridobili karnozol in karnozojsko kislino. Veliko razlogov torej, da ga uporabite večkrat.
Rožmarin je več od vonja
Oster in svež vonj rožmarina spodbudi marsikatero kulinarično idejo, a vse pozitivne lastnosti te sredozemske rastline upravičijo še pogostejšo uporabo. Rožmarin je vir železa in vlaknin, hkrati pa je tudi bogat z antioksidanti, kot so karnozojska kisilina, rožmarinska kislina, kafra, kofeinska kislina, ursolna kislina, betulinska kislina in rosmanol. Varuje možganske celice. Karnozojska kislina, ki jo najdemo v njem, varuje pred alzheimerjevo boleznijo ter zavira procese staranja. Rožmarin, ki ga lahko seveda uporabljamo tudi kot eterično olje, blaži bolečine, lajša fizično utrujenost, pomaga pri težavah s spominom, glavobolu, migrenah, okužbah dihal in sindromu kronične utrujenosti. Prav tako je učinkovito sredstvo za izboljšanje delovanje srca. V obdobju študijskih obveznosti bi pomagal marsikateremu študentu, saj spodbuja zbranost in osredotočenost.