Ikebana izhaja iz Japonske in pomeni umetnost urejanja rož. Običajno je ustvarjena iz različnih rastlin, saj naj bi te vzbudile občutek pristne narave, zato lepo urejen šopek rož v vazi še ne pomeni ikebane. Na Japonskem so zelo povezani z naravo, hkrati pa je umetnost pri njih že skoraj povzdignjena v religijo. Tako ni nič čudnega, da se z ustvarjanjem ikeban ukvarjajo ženske in moški ter imajo temu namenjene šole. Kdor je bil na Japonskem, lahko pove, da je v vsakem domu vedno cvetlični aranžma, prilagojen letnemu času. Tudi v velemestu, kot je Tokio, so ljudje ohranili željo po prisotnosti vsaj delčka narave v betonskem okolju.
Smrečje, goba, sveča in okraski
Preprosto praznično ikebano si lahko naredimo sami, saj imamo vse potrebne stvari, razen smrečja in podobnega zelenja, skoraj gotovo že doma. Potrebujemo le krožnik za podstavek, lahko star in okrušen, saj ga ne bo videti, gobo za rože, tanjšo svečo, novoletne okraske in po želji sneg v spreju. Vejice cipres, brina, borovca, smreke, kakšen storžek ali drugo naravno stvaritev, ki mi pade v oči, sama narežem na vrtu in v gozdu. Zelo rada uporabim posebno zavito leskovo vejico in listke mahonije. Kar koli boste nabrali, pomembno je le, da je zimzeleno, da na toplem ne bi propadlo. Potem pa spustite domišljijo na plan.
Z vodo prepojena goba
Gobo je treba namakati več ur, preden začnemo delati, saj zelenje potrebuje vodo, da bo ikebana dolgo zdržala. Hkrati nam bo to olajšalo potiskanje vejic v gobo. Izberemo krožnik, skledico ali okrasni lonček primerne velikosti. Nizki podstavki bodo popolnoma prekriti z zelenjem, zato ni pomembno, kakšnega videza so. Če pa se odločite za cvetlični lonček, bo ta postal vidni del aranžmaja in naj bo zato lep. Gobo odrežemo tako, da se prilega našemu podstavku. Navadno jo je treba po višini stanjšati skoraj za polovico, saj bi sicer nastala previsoka ikebana.
Najprej skrijemo krožnik
Opisala bom postopek, po katerem nastaja moja ikebana, seveda pa lahko vsak najde svoj način ustvarjanja, ki mu bolj odgovarja.
V gobo najprej zapičimo svečo izbrane barve, lahko na sredino ali bolj v vogal. Morda se odločimo celo za več sveč, če imamo namen ikebano postaviti na kakšno večjo mizo ali drug prostor, kjer bi se manjši aranžma preveč izgubil.
Zelenje nato začnemo graditi od spodaj navzgor. Vejice prirežemo na takšno dolžino, da bodo po tem, ko jih zapičimo v gobo, še vedno dovolj dolge, da pokrijejo krožnik. Vsako posebej potisnemo vodoravno okoli in okoli gobe, malo nad podstavkom, dokler ga popolnoma ne zakrijejo.
Različen videz rastlin
Za naslednjo plast uporabimo drugo rastlino, ki naj se po strukturi listkov oziroma iglic razlikuje od prve. Vejice potiskamo v gobo približno pod kotom 45 stopinj, tako da zgradimo višino, in hkrati pustimo, da se vidijo spodnje rastline.
Ostane le še prostor okoli sveče. Tu imam sama najraje nekaj listov mahonije, saj naredijo praznični vtis. Nekaterim ikebanam poleg sveče dodam zanimivo ukrivljeno vejico leske.
Raznolikost uporabljenih rastlin je bistvena, saj tako dobimo razgiban in naravni videz. Ogledamo si, če je kje še videti golo gobo, in taka mesta enostavno zapolnimo z majhnimi vejicami.
Če želimo ustvariti zimski navdih, je zdaj čas za sneg v spreju, preden bodo gor okraski.
Čisto na koncu dodamo primerne novoletne bunkice, storžke, pentlje ali drugo dekoracijo. Z zanko jih nataknemo na svečo in potisnemo čisto do dna. Tako ne bo bojazni, da bi se skotrljali na tla.
Ustvarimo družinsko vzdušje
Opisala sem najbolj osnovno zgradbo ikebane, zato da dobite občutek, da se je brez pomisleka lahko lotite tudi sami. Videli boste, kako bo po dveh ali treh aranžmajih vaša domišljija dobila krila, in kar naenkrat boste delali nekaj čisto svojega. In pri tem uživali. K ustvarjanju lahko povabite otroke, da v prijetnem družinskem vzdušju doživijo in se naučijo nekaj novega.
Za konec le še napotek, da v podstavek občasno nalijete vodo. Ikebana bo tako še dolgo lep okras vašemu domu.