Prihodnost 3D-tiskanja je za večino nepredstavljiva, a kmalu bo ta tehnologija, ki se zdaj največkrat uporablja za izdelavo prototipov, del našega vsakdanjika. Najbolj razširjena oblika 3D-tiskanja je tiskanje s plastiko, na lasvegaškem sejmu zabavne elektronike CES pa sta se predstavila dva tiskalnika, ki namesto staljene plastike uporabljata čokolado ali pa sladkor z okusom vanilje, mentola, jabolka, češnje ali melone. Tako lahko natisneta slaščice nenavadnih oblik in celo barvnih kombinacij.
Manjši Chefjet lahko ustvarja v eni barvi, večji Chefjet Pro pa je sposoben natisniti večbarvne stvaritve. Tiskanje poteka tako, da čokolado oz. sladkor nanašata sloj za slojem, vmes pa naprava počaka, da se prejšnja plast strdi.
Slaščičarska tiskalnika Chefjet, ki bosta za okoli 5000 dolarjev na trg prišla še letos, sicer nista edina, ki za tiskanje uporabljata užitne materiale. Špansko novo podjetje Natural Machines je pred kratkim na primer predstavilo napravo Foodini, ki lahko tiska čokoladice ali pa raviole.
3D tiskajo tudi Slovenci
Za boljšo predstavo, česa so sposobni 3D-tiskalniki, si lahko ogledate razstavo letne produkcije RogLaba, ki bo v Ljubljani (Breg 22) na ogled še do 16. januarja. RogLab vam omogoča, da se tudi sami spoznate s tehnologijo prihodnosti in se udeležite delavnic, kjer vam bodo predstavili osnove 3D-tiskanja.