Oljka (Olea) izhaja iz vzhodnega Sredozemlja, danes pa sta največji proizvajalki oliv Grčija in Španija. Tudi slovenska Istra je znana po gojenju oliv in olivnem olju, ki je med najboljšimi, obiranje oliv v tem koncu pa je pravi družabni dogodek, ravno tako kot trgatev. Pripravljeni pa moramo biti na to, da bomo potrebovali kar veliko potrpežljivosti, saj jih je treba obirati previdno, da ne poškodujemo njihove zelo občutljive lupine. Tudi ne smemo pričakovati, da bodo šle obrane olive direktno v naš želodček, saj so takoj po obiranju grenke in niso užitne.
Zelene ali črne
So različnih okusov in barv – zelene, rdeče rjave, vijolično črne, črne. Zelene in črne niso različne vrste, saj se razlikujejo le po času obiranja. Zelene oberemo še mlade. Njihova značilnost je, da so bolj čvrste in ostrejšega okusa. Črne pa se obirajo, ko so popolnoma zrele. Zato so mehkejše in bolj aromatične.
Nadaljnji postopki obdelave pa povzročijo, da olive pridobijo drugačne barvne odtenke. Katere torej izbrati? Odgovor je preprost. Tiste, ki so nam po okusu bolj všeč in bolj sodijo k jedi, pri pripravi katere jih bomo uporabili. Pa še to. Izkoščičene olive so navadno slabšega okusa, a tega popravijo s tem, da jih napolnijo s kaprami, česnom, papriko ali mandlji.
Dve žlički na dan
Vsebujejo veliko zdravih in nenasičenih maščob, ki pomagajo pri zniževanju krvnega tlaka. Vsebujejo veliko vitamina E, ki v menopavzi zmanjšuje pogostost oblivov vročine, bakra in železa ter so bogat vir vlaknin. Redno uživanje oliv zmanjšuje napade astme in pozitivno vpliva na živčni, dihalni, imunski in prebavni sistem. Raziskave so tudi pokazale, da so ljudje, ki so vsak dan zaužili po dve žlički olivnega olja, že po tednu dni imeli manj slabega holesterola v krvi.
Kruh z olivami
V skledi zmešamo moko in sol. Dodamo na koščke narezane olive, nato pa še kvas, ki smo ga razpustili v mlačni vodi. Zamesimo gladko testo, ki ga oblikujemo v hlebec in pokrijemo s krpo. Na toplem naj vzhaja toliko časa, da se podvoji. Nato testo ponovno pregnetemo in oblikujemo v štruco. Damo jo v naoljen pekač in pustimo, da vzhaja še približno 20 minut, nato pa ga v peči, ogreti na 225 stopinjah, pečemo 50 minut. |
Zdravo lasišče
Že Grki in Rimljani so olivno olje uporabljali kot losjon in za masaže. Danes kozmetika promovira številne izdelke z vsebnostjo olivnega olja, ki zavira staranje celic in omogoča koži, da ohrani zdrav in mladosten videz. Je koristen dodatek za zagotavljanje zdravega lasišča, saj hrani lase, da so bolj mehki in sijoči, ter jih hkrati obnavlja.
Za sto in še več jedi
V mediteranski kuhinji so olive nepogrešljive. Grška solata, pice, narezki, kruh ... V kombinaciji s paradižnikom, česnom, olivnim oljem in nekaterimi začimbami lahko pripravimo okusno omako za testenine. Sesekljane vmešamo v rižote, mesne kroglice ali polpete.
Zmešane s tuno ter dodatkom popra, drobnjaka in koščki narezanega paradižnika jih namažemo na popečene kruhke. Tudi nabodala, na katera nabodemo olive, sir ter koščke pečenega piščanca, ne bodo lepa samo na pogled, temveč bodo gostje zadovoljni tudi s kombinacijo okusov.
Če se nam v slanici ne zdijo preveč okusne, pa si pomagamo tako, da jih odcedimo, speremo ter dobro osušimo, nato pa jih stresemo nazaj v kozarec ter prelijemo z olivnim oljem.
Okus še izboljšamo z dodatkom različnih začimb, kot npr. origano, česen, rožmarin. Mogoče nam bo po tednu dni, ko se bodo olive prepojile z začimbami in oljem, bolj všeč.