DOBRO JIH JE POZNATI

Kuhinjske zvijače, ki prihranijo živce in denar

Objavljeno 10. julij 2014 12.45 | Posodobljeno 10. julij 2014 12.15 | Piše: M. F.

Vsaka zadrega je rešljiva, le pravi način je treba poznati.

Strjeni rjavi sladkor lahko hitro povrnete v pravo obliko.

Malenkosti, ki nas vsak dan spravljajo v slabo voljo in povzročajo nepotrebno izgubo tako časa kot denarja, so velikokrat povezane s kuhinjo. Oglejte si rešitve zanje in tako ohranite mirno kri ter zmanjšajte izdatke.

Prezrelo sadje

Sadje, ki nekaj dni stoji pri sobni temperaturi, začne zoreti, postane mehko in tudi nagnito. A preveč mehkih plodov ni treba zavreči. Če menite, da jih ne boste mogli pojesti, jih umijte, olupite in narežite na koščke. Spravite jih v plastično vrečko ter zamrzovalnik. Tako boste imeli vedno pri roku sestavine za slaščice, kompote ali sokove.

Košček jajčne lupine v posodi

Ko razbijamo jajca, v posodo neredko pade košček lupine, ki ga je iz nje težko odstraniti. Da vas zaradi njega ne bi minila volja do peke, vzemite žlico, jo pomočite v vodo ter se z njenim zgornjim delom dotaknite lupine. Ta se bo prijela nanjo in težava bo rešena.

Prismojena hrana v loncu

Tudi najboljšim se dogaja, da se jim hrana kdaj prismodi. A ne obupajte. Zadeva, čeprav na videz še tako črna, je zlahka rešljiva. Posodo poškropite s sredstvom za čiščenje pečice, počakajte uro in jo nato pomijte. Na koncu lonec ali ponev očistite še z limonovim sokom in tako odstranite ostanke zelo agresivnega čistila.

Strjen rjavi sladkor

Ker izgubi vlago, rjavi sladkor sčasoma postane trd. V prvotno stanje ga lahko vrnete tako, da v mikrovalovko poleg posode z njim postavite skodelico vode in ga pri visoki temperaturi segrevate tri minute. Ali pa sladkor stresite v posodo, to prekrijete z vodo namočenimi papirnatimi robčki, vse skupaj zavijete v folijo in počakajte prek noči.

Madeži na deski za rezanje

Da bi z nje odstranili madeže, jo posujte s soljo in natrite z limono. Nato jo splaknite, posušite in premažite z oljem. To bo na leseni površini ustvarilo zaščitni sloj in jo zavarovalo pred novimi madeži.

Pretrdo maslo

Radi bi spekli pecivo, pa ste maslo prepozno vzeli iz hladilnika, zato je trdo. Narežite ga na koščke in jih položite med dva lista povoščenega papirja. V roke vzemite valjar ali steklenico ter maslo med papirjem razvaljajte. Zmehčalo se bo v rekordnem času.

Deli s prijatelji