PRESENETLJIVO

Kje je kuhinja najbolj umazana

Objavljeno 04. maj 2013 11.30 | Posodobljeno 04. maj 2013 11.30 | Piše: M. F.

Najkritičnejši so v hladilniku predali za sadje, nedolžna pa niso niti rezila sesekljalnika in odpirači za konzerve.

Brezhibno čist hladilnik lahko prepreči zastrupitev s hrano.

Ko boste naslednjič iz hladilnika vzeli zeleno solato ali paradižnik, ju boste najbrž še temeljiteje oprali. Raziskava nevladne organizacije NSF International, ki ima sedež v Michiganu, je namreč odkrila, da so predali v hladilniku, kjer hranimo sadje in zelenjavo, prepolni bakterij in glivic. Teh je tam več kot kjer koli drugje v kuhinji.

Čist predal, čista zelenjava

»Večina ne razmišlja, da je lahko uživanje zelenjave zelo nevarno,« je povedala Lisa Jakas, mikrobiologinja in ena vodilnih pri izvajanju omenjene raziskave. Priporoča redno (najmanj enkrat tedensko) pomivanje predala s toplo vodo, jedilno sodo in tekočim detergentom.

Poleg predala za zelenjavo so kritična tudi rezila v sesekljalniku in odpirači za konzerve. Prve je zelo težko temeljito očistiti, drugih pa običajno sploh ne pomivamo. Menda jih večina po uporabi le vrne v predal, pri čemer vendarle upamo, da pri nas takšnih packov ni. Veliko bakterij je tudi na gumijastih pripomočkih za kuhanje, zato jih je treba po vsaki uporabi dobro oprati.

Najbolj ogroženi otroci in starejši

Zaradi zastrupitve s hrano po nekaterih ocenah vsako leto zboli 38 milijonov oseb, v 3000 primerih so posledice celo usodne. V največji nevarnosti so otroci in starejši, saj imajo slabši imunski sistem.

»Ne želimo strašiti ljudi in jih dobesedno siliti v to, da bi njihova kuhinja bila vedno bleščeče čista. Tudi pretirano dezinficiranje površin je lahko namreč zdravju nevarno, opozarjamo pa jih na najkritičnejše točke, kjer se lahko zadržujejo res nevarne bakterije, kot sta denimo E. coli in salmonela,« je za zaključek povedala dr. Jakasova.

Deli s prijatelji