Neredko je v omarici s čistili pisana zbirka takih in drugačnih preparatov z najrazličnejšimi učinki. Zgodi se celo, da ne veste, čemu vse služijo. Poleg tega, da so ta čistila draga, predstavljajo tudi grožnjo za okolje. Namesto njih raje uporabite kis. Morda boste presenečeni nad njegovo učinkovitostjo.
Za čiščenje maščobnih oblog na štedilniku, kuhinjskih omaricah in policah
Lepljive mastne madeže na vseh teh površinah očistite z mešanico polovice kisa in polovice vode. Izginili bodo tudi tisti najbolj zasušeni.
Rešite se plesni
Če boste plesnive površine očistili s čistim kisom, bodo izginili vsi madeži in škodljive plesnive spore.
Odstranite stare etikete
Neredko se zgodi, da na pohištvu ostanejo ostanki starih etiket, ki so jih tja nalepili otroci. Te so na moč trdovratne, najlažje pa jih boste odstranili, če boste nanje za nekaj časa položili v kis namočeno spužvasto gobico. Če gre za občutljive površine, kis razredčite z vodo.
Vedno ostre škarje
Običajna voda lahko povzroči rjavenje rezila, zato bo bolje, če škarje očistite s krpo, ki ste jo namočili v kis.
Brezmadežni hladilnik
Hladilnik je mesto, kjer zagotovo ne marate plesni, zasušenih ostankov hrane in neprijetnega vonja. Če ga boste očistili s kisom, boste vse te zagotovo pregnali.
Očistite koš za smeti
Iz njega stresite vse smeti, ga najprej operite z detergentom ter nato obrišite še s krpo, namočeno v kis. Odstranil bo vse trdovratne bakterije, umazanijo in smrad.
Čist pomivalni stroj
Če je voda trda, se na vitalnih delih pralnega in pomivalnega stroja nabira vodni kamen, zato enkrat mesečno poženite oba prazna, v posodo, kamor sicer pri pralnem stroju dozirate detergent, pa nalijte kis. Pri pomivalnem stroju ga pred vklopom pranja nalijte na dno stroja. Pregnal bo slab vonj, vodni kamen in drugo umazanijo.
Odmašite prho
Zaradi vodnega kamna se sčasoma zamašijo luknjice na prhi. Snemite jo, pomočite v posodo s kisom in jo pustite v njej nekaj ur ter nato splaknite. Voda bo tekla skozi vse, tudi prej zamašene luknjice.
Za konec pa še to
Za čiščenje doma si sicer pogosteje uporablja beli alkoholni kis s petimi odstotki ocetne kisline. A če ga v vaši shrambi ni, nikar takoj ne stecite v trgovino. Povsem učinkovita sta tudi jabolčni in vinski, ki ju sicer uporabljate za pripravo solate.