VELJA PREIZKUSITI

Kako podaljšati obstojnost živil

Objavljeno 26. maj 2014 09.00 | Posodobljeno 26. maj 2014 09.00 | Piše: M. F.

S primernim načinom shranjevanja boste sadje, zelenjavo in mlečne izdelke lahko uporabljali dlje.

Preden drobne sadeže pospravite v hladilnik, jih operite v topli vodi.

Vsa živila imajo določen rok uporabnosti. A tega je mogoče s pravilnim hranjenjem podaljšati in tako prihraniti kakšen evro pri naslednjem nakupu. Kako?

Sadje in zelenjava

  • Če je v vaši shrambi postalo zgubano in uvelo, to ne pomeni, da ni več primerno za uživanje. Zlasti uvelo korenje lahko znova osvežite, če ga za uro potopite v ledeno mrzlo vodo.
  • Preden oprano sadje in zelenjavo položite v hladilnik, ga pustite nekaj časa na papirnati brisački, da vpije odvečno vlago.
  • Čebula in česen lahko ob primerni hrambi zdržita tudi do pol leta. Pisali smo že, da ju ne hranite v hladilniku, pač pa ju v mrežici, v kateri ste ju kupili, obesite v hladen, suh in temen prostor.
  • Jagodičevje ima krajši rok uporabnosti. Če ste med njimi opazili gnil sadež, ga takoj odstranite. Preden posodico z jagodičevjem pospravite v hladilnik, sadeže za pol minute potopite v toplo vodo, ki bo z njih odstranila plesen in glivice.
  • Banane hranite stran od ostalega sadja, saj vsebujejo etilen, ta pa spodbuja dozorevanje sadja. Da bi banane trajale dlje, jih ločite na posamezne sadeže in jih shranjujte posamično, drugo stran od druge.

Mlečni izdelki

  • Da bi se dlje ohranili sveži, temperaturo v hladilniku naravnajte bolj proti ničli. S tem boste zmanjšali tveganje za razvoj bakterij kar za 25 odstotkov.
  • Sirne namaze ter podobne mlečne izdelke v hladilnik položite obrnjene s pokrovom navzdol. Tako bo v embalaži nastal vakuum in upočasnil razvoj bakterij.
Deli s prijatelji