SUHE OČI

Kako narezati čebulo brez solz

Objavljeno 30. september 2014 11.00 | Posodobljeno 30. september 2014 11.06 | Piše: M. F.

Za manj jokavo kosilo uporabite zamrzovalnik, kis, svečo ali običajno vodo.

Plinov, ki se sproščajo ob rezanju čebule, bo manj, če boste uporabili kar najostrejši nož.

Vsaka gospodinja je med pripravo obroka že kdaj točila solze. Ne zato, ker bi se ji ta popolnoma ponesrečil, pač pa, ker so jedi vsebovale čebulo. Rezanje te povrtnine v oči hitro privabi solze, zato si poglejte nekaj pripomočkov, s katerimi bo priprava golaža, juhe ali omake manj solzava tudi pri vas doma.

Zamrzovalnik

Preden začnete rezati čebulo, jo za uro ali dve postavite v zamrzovalnik.

Voda

Preden z nožem zarežete v njeno sočno meso, jo namočite v hladni vodi.

Kis

Učinkovito zavira sproščanje dražečih snovi iz čebule. Prerežite jo na polovico, pomočite v kis in nato narežite. Ali pa skodelico kisa postavite ob desko, na kateri režete čebulo.

Sveča

Ob deski prižgite svečo. Snovi, ki se sproščajo ob rezanju čebule, se bodo ujele v njen plamen.

Nož

Uporabljate kar najbolj oster nož. Z njim boste poškodovali manjše število čebulnih celic in iz te se bo sproščalo manj dražečih snovi, ki v oči prikličejo solze.

Deli s prijatelji