SIJAJEN TRIK

Kako najlažje olupiti breskve in paradižnike

Objavljeno 31. avgust 2014 15.00 | Posodobljeno 31. avgust 2014 15.00 | Piše: M. F.

Olupek z breskev ali s paradižnikov boste z lahkoto odstranili z vrelo vodo in ledom.

S preprosto zvijačo si olajšajte pripravo breskovega kompota ali marmelade.

Sezona breskev je na vrhuncu. Če jih uporabljate za pripravo slaščic, jih pridno vlagate ali iz njih kuhate marmelado, jih morate najprej olupiti. Odstranjevanje njihovega olupka je lahko dokaj mukotrpno delo. Vendar le, če ne poznate naslednje zvijače, ob pomoči katere bo šlo, kot bi mignili.

  • Najprej v večji posodi zavrite vodo.
  • Medtem ko čakate, da zavre, na breskvah, ki čakajo na predelavo, zarežite drobne zareze v obliki črke X. Na vsakem sadežu je dovolj ena in naj ne bo pregloboka.
  • Breskve potopite v vrelo vodo. Eno po eno, vsaka naj bo v vodi od 20 sekund do dveh minut, odvisno od njihove zrelosti.
  • Nato jih z veliko žlico odstranite iz vode in položite v veliko posodo z ledom. To bo ustavil proces kuhanja.
  • Ko se bo zunanja stran breskev ohladila, bo olupek šel z njih kot za šalo.
  • Na enak način lahko olupite tudi povsem zrele paradižnike, ki jih nameravate spremeniti v domačo omako ali paradižnikovo juho.
Deli s prijatelji