UČINKI

Kako mikrovalovka vpliva na hrano

Objavljeno 22. marec 2013 10.00 | Posodobljeno 22. marec 2013 10.00 | Piše: M. F.

Priprava hrane v mikrovalovki uničuje antioksidante, prav tako pa tudi vitamine in minerale.

Mikrovalovka je uporaben, a zdravja ne vedno prijazen pripomoček.

V večini sodobnih kuhinj je mikrovalovna pečica obvezna oprema. Nekateri jo uporabljajo za pogrevanje hrane, drugi za taljenje živil, tretji, ker jim za kuho zmanjkuje časa ... Zadnji čas je torej, da jo res spoznate.

Kancerogenost

Različne raziskave so dokazale, da žarčenje v mikrovalovki lahko pretvori organske kemikalije v hrani v snovi, ki povzročajo raka.

Uničevanje antioksidantov, vitaminov in mineralov

Glede na izsledke iz leta 2003 kuhanje hrane v mikrovalovki uničuje v živilih prisotne antioksidante, prav tako pa tudi vitamine in minerale.

Ni za otroško mleko

Otroškega mleka nikoli ne pogrevajte v mikrovalovki, saj lahko žarki uničijo imunološke proteine v njem.

Prosti radikali

Že minuta taljenja hrane v mikrovalovki je dovolj za nastanek škodljivih prostih radikalov.

Škodljiva plastika

Plastike v mikrovalovki ne bi smeli uporabljati. Še posebno ne manj kakovostne, saj se lahko stali, vsa pa pod vplivom žarčenja postane kancerogena.

Žarki vplivajo na srce

Ena od raziskav je pokazala, da žarki iz mikrovalovke vplivajo na srce. Uživanje hrane iz nje namreč poveča število srčnih utripov.

Hrana iz mikrovalovke privede do anemije

Švicarska raziskava je dokazala, da uživanje hrane, namenjene za pripravo v mikrovalovni pečici, na dolgi rok povzroča upad hemoglobina v krvi, s tem pa se poveča nevarnost anemije.

Deli s prijatelji