RAJE NE

Kaj v mikrovalovko ne spada

Objavljeno 29. maj 2014 14.15 | Posodobljeno 29. maj 2014 14.15 | Piše: M. F.

Materino mleko, brokoli, zamrznjeno sadje in zamrznjeno meso v mikrovalovni pečici izgubijo velik delež hranljivih snovi.

Priročna, a vse vanjo ne spada.

Mikrovalovna pečica v številnih domovih lajša življenje. A strokovnjaki opozarjajo, da nekatera živila in materiali vanjo ne spadajo. Katere imajo v mislih?

Materino mleko

Novorojenčki iz materinega mleka dobivajo snovi, ki so nujno potrebne za njihovo rast, razvoj ter za zdrav imunski sistem. Ena od raziskav pa je dokazala, da ima v mikrovalovni pečici pogreto mleko, kljub nizkim temperaturam, zmanjšano količino nekaterih encimov ter zato v telesu novorojenčkov spodbuja razmnoževanje zdravju nevarnih bakteriji.

Brokoli

Brokoli se segreje hitro, zato ni nič neobičajnega, da ga mnogi pripravljajo v mikrovalovki, a s tem se v njem izgubijo številne koristne snovi. Kuhanje v sopari je za pripravo brokolija najboljši način. Tedaj se zgubi le 11 odstotkov v njem prisotnih antioksidantov. V mikrovalovni jih izpuhti kar 97 odstotkov.

Zamrznjeno sadje

Nakup zamrznjenega sadja ni slaba ideja, saj se zaradi zamrzovanja takoj po obiranju ohranijo v njem prisotne zdrave snovi. Ruski strokovnjaki pa so dokazali, da se z odtajanjem v mikrovalovki v sadju prisotna glukozid in galaktoza pretvorita v kancerogene snovi. Najbolje ga je zato odtajati pri sobni temperaturi.

Zamrznjeno meso

Zamrznjeno meso za tajanje potrebuje veliko časa in pogosto se zgodi, da robovi postanejo rjavi, sredina pa ostane ledena. Poleg omenjenega so japonski strokovnjaki dokazali še, da se zgolj po šestih minutah segrevanja v mikrovalovni v mesu izgubi velika količina vitamina B12. Najbolje ga je čez noč pustiti, da se odtaja v hladilniku.

Plastična posoda

Plastika ne spada v mikrovalovko. Med segrevanjem v njej se namreč iz plastike sproščajo toksične kemikalije, ki prehajajo v hrano.

Deli s prijatelji