Mikrovalovna pečica v številnih domovih lajša življenje. A strokovnjaki opozarjajo, da nekatera živila in materiali vanjo ne spadajo. Katere imajo v mislih?
Materino mleko
Novorojenčki iz materinega mleka dobivajo snovi, ki so nujno potrebne za njihovo rast, razvoj ter za zdrav imunski sistem. Ena od raziskav pa je dokazala, da ima v mikrovalovni pečici pogreto mleko, kljub nizkim temperaturam, zmanjšano količino nekaterih encimov ter zato v telesu novorojenčkov spodbuja razmnoževanje zdravju nevarnih bakteriji.
Brokoli
Brokoli se segreje hitro, zato ni nič neobičajnega, da ga mnogi pripravljajo v mikrovalovki, a s tem se v njem izgubijo številne koristne snovi. Kuhanje v sopari je za pripravo brokolija najboljši način. Tedaj se zgubi le 11 odstotkov v njem prisotnih antioksidantov. V mikrovalovni jih izpuhti kar 97 odstotkov.
Zamrznjeno sadje
Nakup zamrznjenega sadja ni slaba ideja, saj se zaradi zamrzovanja takoj po obiranju ohranijo v njem prisotne zdrave snovi. Ruski strokovnjaki pa so dokazali, da se z odtajanjem v mikrovalovki v sadju prisotna glukozid in galaktoza pretvorita v kancerogene snovi. Najbolje ga je zato odtajati pri sobni temperaturi.
Zamrznjeno meso
Zamrznjeno meso za tajanje potrebuje veliko časa in pogosto se zgodi, da robovi postanejo rjavi, sredina pa ostane ledena. Poleg omenjenega so japonski strokovnjaki dokazali še, da se zgolj po šestih minutah segrevanja v mikrovalovni v mesu izgubi velika količina vitamina B12. Najbolje ga je čez noč pustiti, da se odtaja v hladilniku.
Plastična posoda
Plastika ne spada v mikrovalovko. Med segrevanjem v njej se namreč iz plastike sproščajo toksične kemikalije, ki prehajajo v hrano.