UŽITEK

Kaj naredi jedilno mizo popolno

Objavljeno 19. oktober 2013 12.30 | Posodobljeno 19. oktober 2013 12.30 | Piše: M. F.

Osnova je prt, cvetlični aranžma naj ne bo previsok, vsaka pijača gre v svoj kozarec, prtički pa naj ne bodo papirnati.

Prav takšna je lahko tudi vaša.

Lepo je usesti se k lepo pogrnjeni mizi, nedvomno tedaj jedi teknejo še bolj kot bi sicer. Ponujamo vam nekaj nasvetov, kako poskrbeti za pravi ambient.

  • Ključ dekoracije je seveda lep prt. Barvo in vzorec izberite po svojem okusu oziroma ju prilagodite preostali dekoraciji, velja pa upoštevati priporočilo, naj jedilni prt sega ob straneh približno 20 centimetrov preko roba.
  • Če ste se odločili na mizo postaviti cvetje, izberite nizko središčno ikebano. Če je vaša miza pravokotna, naj bo ikebana daljša in ožja, na okroglo mizo pa se bo najbolj podala nizka okrogla.
  • Za boljši vtis uporabljajte platnene, ne papirnatih prtičkov. Tako bo miza veliko elegantnejša. Lahko so v barvi prta ali v odtenku, ki se z njo dobro sklada.
  • Ne pozabite na kozarce. Na mizo jih postavite toliko, kolikor nameravate postreči različnih pijač. Na žejne goste naj čakajo na desni strani krožnika, nad noži.
  • Za še bolj svečan vtis ob servirne krožnike postavite večje porcelanaste, na katere boste naložili jedi, ki jih bodo gostje med obedom lahko z njih jemali sami.
  • In na koncu pribor. Osnovno pravilo velja, da so vilice na levi, žlica in nož pa na desni strani. Priborov naj bo toliko, kot bo različnih jedi. Pri tem upoštevajte pravilo,  da se vedno jemlje od zunanjega roba proti krožniku. Torej naj bo od krožnika najbolj oddaljen tisti za predjed, nato za glavno jed in tako naprej. Pribor za posladek naj bo vodoravno nad krožnikom.

Pa dober tek ...

Deli s prijatelji