BOLJŠE

Je boljša stara ali sodobna posoda?

Objavljeno 07. marec 2012 13.00 | Posodobljeno 07. marec 2012 13.00 | Piše: M. F.

Običajno štiristrano strgalo po praktičnosti in vzdržljivosti premaga večino novodobnih naprav.

Nove »revolucionarne« kuhinjske naprave, ki jih agresivno oglašujejo kot čudodelne pripomočke in rešitelje vseh težav v kuhinji, le redko izpolnijo pričakovanja, najpogosteje pa se na njih na koncu le nabira prah. Vrhunske jedi je mogoče pripraviti z zgolj nekaj osnovnimi pomagali, zato tistih, ki jih v resnici ne potrebujete, ne kupujte. Če pa se že odločite za katero od novosti, nikar ne zavrzite vsega starega, saj vam bo lahko še kako prišlo prav.

Staro dobro strgalo

Najboljši primer za to je staro štirikotno strgalo. Še vedno je najboljši pripomoček za strganje večine zelenjave, sirov ter tudi trdih živil. Najnovejše »izboljšane« različice so na videz res preprostejše za uporabo, saj s preprostim vrtenjem ročke opravijo vse funkcije običajnega strgala. A kmalu boste ugotovili, da je njihovo pomivanje mnogo težje, sploh pa niso kos nekaterim, najbolj trdim živilom.

Z vidika higiene sta enako uporabni lesena in plastična deska

Strokovnjaki so dolgo trdili, da so plastične deske bolj higienične kot lesene. Prepričani so bili, da je plastiko mogoče temeljiteje očistiti kot les. Leta 1994 izvedena raziskava pa je pokazala, da se v lesu zadržuje manj bakterij kot v plastiki. Sledile so dodatne poizvedbe, kresala so se mnenja in sledil je zaključek: režite tam, kjer vam najbolj odgovarja, saj z vidika higiene med deskama ni razlik.

Odpirači za konzerve

Minili so časi, ko smo pri nakupu konzerv dobili še odpirač. Res je sicer, da ima večina kovinskih konzerv že nastavek, s katerim jih je mogoče odpreti, a take niso vse. Odpirač je torej še vedno obvezen kuhinjski pripomoček. Res je, da so plastični praktični, veliki in jih skoraj ni mogoče izgubiti, a bodite pazljivi pri nakupu. Cenejši lahko hitro počijo, saj so izdelani iz nekakovostne plastike.

 

Deli s prijatelji