CENE

Eko – trend v turizmu

Objavljeno 22. oktober 2012 17.00 | Posodobljeno 22. oktober 2012 17.00 | Piše: T. P.

Ekologija, ekovedenje, ekohrana ... Beseda, ki nam je nenehno na koncu jezika in je postala že skoraj imperativ sodobnega človeka.

Delo na kmetiji in stik z zemljo naj bi zdravilno vplivala na tegobe sodobnega človeka.

Čemu namreč drveti na oddih na morje, v hotelske komplekse ali zdravilišča, če se skoraj lahko vrnemo h koreninam – k pristnejšemu stiku z zemljo in počasnejšemu življenjskemu tempu. Na ekoloških turističnih kmetijah se v objemu narave, prepletene z ljudsko modrostjo in šegami, lahko predamo rekreaciji in počitku, gostiteljem pa priskočimo na pomoč. Navsezadnje lahko praktično delo in tesen stik z zemljo skoraj zdravilno vplivata na tegobe sodobnega človeka.

Ekokmetija Robidišče: v Breginjskem kotu, na skrajnem zahodu Slovenije, lahko za nekaj dni ustavimo svoj nori delovni tempo, se sprostimo ob šumenju Nadiže, se sprehodimo skozi vasico Robidišče z ohranjeno beneško arhitekturo ali pa v več kot 300 let stari hiši, preurejeni v muzej, začutimo utrip vsakdanjika prednikov izpred toliko stoletij. Ali pa lastnoročno izkusimo kmečko življenje. Za eno prenočitev, s katero dobimo tudi domač zajtrk, bomo odšteli 28 evrov ali pa še dodatnega desetaka za polpenzion. V oskrbo lahko vzamemo tudi konja, kar naj bi blagodejno vplivalo na našo duševnost, za kar bomo plačali še dodatnih pet evrov.

Turistična kmetija Matk: za vsaj 22 evrov na dan se resnično lahko skrijemo pred svetom. V eno najbolj samotnih ledeniških dolin, v Matkov kot, v objem samotne gorske solčavske kmetije, od koder lahko zavijemo na mirne pohodniške poti, se preizkusimo v gorskem kolesarstvu ali pa uživamo v snežnih radostih. Dobrodošel bo tudi dodaten par pridnih rok, bodisi pri spravilu ali ličkanju bodisi pri delu na vrtu ali obiranju sadja. Če pa želimo ob prenočitvi še zajtrk, nas bo to prišlo še dodatne štiri evre. Za še šest evrov dobimo še topel večerni obrok.

Vino in turizem Štekar: v gričevnatih Goriških brdih z močno tradicijo sadjarstva in vinogradništva, kjer brbončice uživajo v okusih briških enolončnic in v žlahtni vinski kapljici, nas bo prenočitev z zajtrkom stala 34 evrov, polpenzion pa še dodatnega desetaka.

Turistična kmetija Lenar: v eni naših najlepših dolin, ki jih obdajajo vršaci Kamniško-Savinjskih Alp, človek in narava še vedno bivata v sožitju. Kar lahko za vsaj 25 evrov, seveda skupaj z zajtrkom, izkusimo tudi sami. Se morda podamo po pohodniških poteh, meditiramo ob slapu Rinka ali pa okoliške lepote za 15 evrov na uro občudujemo s konjskega hrbta. Tisti z malce bolj avanturistično žilico – in v hladnih jesenskih nočeh seveda z dobro spalno vrečo – pa lahko za 12 evrov prenočijo tudi na seniku, kjer jih v sanje popelje sladkasti vonj sena.

Ekološka kmetija Repovž: čemu ne bi med krompirjevimi prazniki zavili v deželo vinskega posebneža? V deželo cvička? Na kmetijo, obdano s polji stare sorte pšenice, s piro in ajdo? Prenočitev med dolenjskimi travniki nas bo prišla vsaj 18 evrov, za polpenzion bomo odšteli 29 evrov, za polni penzion pa še dodatnih devet.

Deli s prijatelji