TEMELJITO PRANJE

Da bosta sadje in zelenjava čisti užitek

Objavljeno 20. april 2014 17.00 | Posodobljeno 20. april 2014 17.00 | Piše: M. F.

Kis in voda bosta s površine sadja in zelenjave odstranila vso umazanijo in kemikalije.

Dišeče, okusno, zdravo in predvsem čisto.

Eno največjih težav pred uživanjem sadja in zelenjave pomeni njuno temeljito pranje. Na površini pridelkov je namreč veliko umazanije, kemikalij in prahu. Sama voda včasih pri odstranjevanju teh ne pomaga. Zlasti to velja za sadeže, ki jih je težko posamično prati. Prav zato si poglejte preprosto rešitev te težave.

  • Vzemite veliko posodo in jo napolnite z vodo. Ta naj bo sobne temperature. V razmerju 1 : 10 vanjo zlijte kis, najboljši je jabolčni. Pomešajte vodo in ji dodajte sadeže ali liste solate. Počakajte 10 do 15 minut, nekajkrat pomešajte, nato sadje ali zelenjavo odstranite iz posode in ju splaknite še s čisto vodo.
  • Vse kemikalije, pesticidi in bakterije bodo ostali v vodi in najbrž boste presenečeni, kako umazana bo ta postala.
  • Isto raztopino lahko uporabite večkrat, a na koncu dneva jo gre zavreči. Če veste, da je sadje močno škropljeno, količino kisa nekoliko povečajte.
  • Po takšnem pranju sadje ali zelenjava ne bosta le popolnoma čista. Pri hitro pokvarljivih darovih narave boste podaljšali tudi njihovo uporabnost.
Deli s prijatelji