ČISTO

Čista deska, neoporečna hrana

Objavljeno 21. november 2012 17.55 | Posodobljeno 21. november 2012 17.57 | Piše: M. F.

Limona razkuži površine, soda prežene neprijetne vonje, razpršilo iz eteričnega olja sivke in kis pa uničujeta bakterije.

Čiščenje lesenih kuhinjskih pripomočkov zahteva doslednost in natančnost.

Deska za rezanje in drugi leseni pripomočki so v kuhinji stalni spremljevalci. Žal se v njihove mehke dele zlahka naselijo bakterije, ki lahko ob nepravilni negi izzovejo resne okužbe. Deska in kuhalnice naj bodo zato vedno čiste. Za ohranjanje njihove čistoče ponujamo nekaj nasvetov.

Limona in sol

Najlažji način za čiščenje lesenih kuhinjskih pripomočkov je natiranje s soljo in z limono. Na površine posujte sol, nato pa jih zdrgnite s polovico limone. Počakajte deset minut in jih sperite z vročo vodo. Limona in sol bosta razkužili površine, pripomočki pa bodo prijetno dišali.

Jedilna soda

Je odličen zaveznik v boju z neprijetnimi vonjavami. Izdelajte pasto z nekaj žlicami vode, žličko soli in jedilne sode. Z njo premažite desko in kuhalnice, počakajte približno petnajst minut ter jih splaknite pod vročo vodo.

Kis

Če želite z deske odstraniti vse bakterije, med drugimi tudi E-coli in salmonelo, jo operite s kisom in po desetih minutah splaknite pod vročo vodo. Postopek bo še učinkovitejši, če jo boste predhodno posuli z jedilno sodo, nato prelili s kisom, počakali deset minut in jo sprali z vročo vodo.

Proti bakterijam s sivkinim razpršilom

Sivka ima antiseptični učinek in deluje antibakterijsko, poleg tega pa še prijetno diši. Izdelajte domače razpršilo za čiščenje rezalne deske: v plastenko z razpršilnikom nalijte skodelico vode in ji dodajte deset kapljic eteričnega olja sivke. Z mešanico poškropite površino, ki je ni treba izpirati.

Deli s prijatelji