Dandanes so redki tisti, ki imajo klet, še redkejši pa oni, ki jo imajo in vedo, kaj vse je v njej in kje se kaj nahaja. Če sodite med srečneže, ki se lahko s shrambo, pa čeprav še tako majhno, pohvalijo, naj vas nikar ne boli glava ob pogledu na trenutno prazne police. Te so najbrž res dokaj izropane: lanska ozimnica gre h koncu, nove še ni. Vsak čas bo na vrtu in v sadovnjaku mogoče začeti pobirati prve pridelke in jih predelovati v zimske zaloge. Zato je zdaj idealen čas, da pospravite shrambo. Torej:
- Izpraznite vse police in jih očistite. Tako boste videli tudi, ali je treba elemente popraviti ali jih nadomestiti z novimi. Police so vedno najpreprostejša rešitev za kleti. Če jih še nimate, jih postavite od vrha do tal.
- Preverite roke trajanja kupljenih živil in uporabnost domačih, ki jih še imate v shrambi. Na videz pokvarjena živila ali tista s pretečenim rokom trajanja brez obžalovanja zavrzite.
- Hrano razporedite po kategorijah: vložena živila, konzerve, steklenice, testenine, moka in podobno. Vsaka vrsta živil naj ima svoje mesto.
- Sveže sadje in zelenjava naj bosta v najtemnejšem in najhladnejšem delu kleti.
- Živila, ki jih uporabljate največkrat, postavite na police v višini oči, težje najniže ali na tla, na najvišjih policah pa je prostor za prazno embalažo.
V hladnejših dneh klet kar najpogosteje temeljito prezračite. Ko bodo končno nastopili toplejši, pa pazite, da temperatura v njej ne bo presegla 24 stopinj Celzija.