Sodobna kuhinja se prilagaja potrebam in željam vseh članov družine, spreminja se in raste z njimi. Zato ne preseneča, da sta temeljna pojma, ko gre za načrtovanje nove kuhinje, funkcionalnost in unikatne rešitve.
Čim več delovnih površin
Današnji koncept narekuje čim večjo delovno površino, preproste oblike s praktičnimi okrasnimi policami in brez večjih odlagalnih površin. Zadnje so po navadi skrite za širokimi vrati visokih omar, ki jih preprosto odpiramo. Visoke omare marsikaj skrijejo in s tem ohranjajo visoko uporabno estetiko in dobro organiziranost. Dobra organizacija elementov in minimalistična preprostost sta najpomembnejša dejavnika, ki nas neovirano spremljata pri vsakodnevni uporabi. Enoten kubus, sestavljen iz visokih, združljivih omar, je nadomestil večino zgornjih predmetov. Ustvarja občutek zračnosti in odpre poglede v preostale prostore. Materiali so skrbno izbrani, delovne površine pa izjemno trpežne. Kamen, les in vrhunsko obdelani umetni materiali omogočajo visoko stopnjo neuničljivosti in so stalni spremljevalci kuhinjskih prostorov. Pri izboru materialov je vedno bolj izrazita ekološka nota, kar pomeni, da jih je moč reciklirati. Kuhinjski otok je nizek element, ki navadno zajema kuhalni del, pomivalno korito in pomivalni stroj. Oblika omogoča uporabo preostalih površin kot eno samo delovno površino.
In kaj je tisto, na kar je treba biti pozoren, ko se lotimo projekta kuhinje, smo povprašali Ajdo Kenda iz salona Luster: »Poleg estetske vrednosti in všečnosti posameznih modelov sta ključni kakovost izdelave notranjih detajlov in njihova uporabnost. Dva dejavnika, ki sta očem nevidna, a izjemno pomembna pri vsakodnevni uporabi. Pozorni bodite tudi na patentirane detajle, kot so npr. skrita napa, maksimalno izkoriščen kotni element, stranice in hrbtišča, oblečena v aluminij, patentirani sistemi zapiranja, odpiranja vrat in predalov.«