SLADICA

Breskvice iz babičine pečice

Objavljeno 10. januar 2012 09.43 | Posodobljeno 09. januar 2012 21.57 | Piše: Primož Hieng

Gospodinje so včasih sestavljale jedilnike že deset dni pred slovesnim dogodkom.

V pečicah naših babic se je nekoč napeklo veliko sladkih dobrot. (Foto: Primož Hieng)

V pečicah naših babic se je nekoč napeklo veliko sladkih dobrot; danes pogosto priskočijo na pomoč kar poklicni slaščičarski mojstri in peki. Potice, torte, šarklji, piškoti in rulade so bili in so še vedno sestavni del vsakega praznovanja pa tudi bolj žalostnih dogodkov. Tisto najbolj sladko je moralo biti vedno na koncu vsake pojedine.

Velikokrat se spomnim babice, ki je živela v kraju blizu Ljubljane

Že dobrih deset dni pred veselim dogodkom, na primer pred poroko, so se sestale domače gospodinje in najprej sestavile jedilnik. Zapisale so vrstni red jedi, potrebne količine živil in si razdelile delo. Naša babica je vedno skrbela za sladki del, saj so bile njene dobrote znane daleč naokoli. Med njenimi prazničnimi priboljški so bili obvezno linške rezine, linške oči, orehovi in vaniljevi rogljički, domači prijatelj in – breskvice, ki smo jih imeli otroci najraje. Tako nenavadne in čudovite so bile. Po mnogo letih in v času, ko se je pojavilo veliko novih slaščičarn in ko peki ne pečejo samo kruha, ampak tudi sladke stvari, so se v plastičnih posodicah znašle tudi breskvice. Nekaj vabljivega in omamnega je v njih; morda le prijeten spomin na pokojno babico in velike otroške oči, ko smo okušali dobroto.

Med orumenelimi listi njene osebne kuharske knjige, ki je bil pravzaprav zajeten in star šolski zvezek, sem našel tudi recept za breskvice. Takole je zapisala babica:

»Vzemi pol kilograma moke, v katero zamešaj 1 pecilni prašek, dodaj 25 dag masti in 25 dag sladkorja, 1 jajce in četrt litra mleka.

Testo dobro zgneti, tako da čutiš mast pod rokami

Potem naredi kroglice, kolikor želiš velike, vendar po dve enake velikosti. Polagaj jih na pekač, a ne pretesno, ter jih rumeno speci. Še mlačne izdolbi na tisti strani, ki je bila na pekaču. Drobtinice izdolbenih kroglic raztopi v rumu ali likerju, sami raztopini pa dodaj malo močne kave in sladkorja po želji, lahko tudi naribano čokolado ter mlete orehe ali lešnike. Nadev naj bo gosto tekoč in tako raztopljen, da se ne čuti nobene drobtinice, sicer bodo breskvice presuhe oziroma premalo sočne. Ko je nadev gladek, napravi breskvice, tako da napolniš izdolbene polovičke. Povaljaj jih v rdeči barvi za živila in nato še v kristalnem sladkorju.«

Sladice so se dobesedno stopile v ustih.

Pobrskali smo še po sodobnih virih in našli recept za Barbine breskvice, ki ga je zapisala Marinka Pečjak.

Za testo potrebujemo: 2 kozarca olja, 2 kozarca moke, 2 kozarca mleka, 2 kozarca sladkorja, 2 jajci, 2 pecilna praška, 2 vaniljeva sladkorja, moke po potrebi. Iz sestavin naredimo testo, ki mora malo počivati. Oblikujemo kroglice in jih spečemo v srednje vroči pečici.

Za nadev potrebujemo: 20 dag masla, 20 dag sladkorja, 1 jajce, 10 dag čokolade v prahu.

Ohlajene izdolbemo in jih napolnimo z nadevom, ki ga naredimo tako, da penasto zmešamo maslo in sladkor, dodamo jajce in nazadnje še čokolado. Oblikujemo kroglice, ki naj bodo velike za koščico breskve, in jih vložimo v luknjico oziroma v izdolbeno polovičko breskvice. Dve polovici stisnemo skupaj, povaljamo v malinovcu in kristalnem sladkorju.

Deli s prijatelji