PROJEKT PUBEC

Znanje, delo in ljubezen do trte

Objavljeno 28. februar 2017 18.45 | Posodobljeno 28. februar 2017 18.45 | Piše: R. O.

Uroš Razgoršek in Janez Stopar, zadnja med nagrajenci, ki jih je v sodelovanju s Slovenskimi novicami razveseljeval Pubec, sta obiskala Vinarstvo Kolar in Hišo vin Emino.

Hiša vin Emino je gostila Janeza Stoparja in njegove prijatelje. Foto: Mediaspeed

Nagrajence Slovenskih novic v sklopu projekta Pubec, štajerskega mladega vina, smo minuli konec tedna še zadnjič popeljali po štajerskih vinorodnih gričih. Vinsko-kulinarično popotovanje je bilo tudi tokrat polno novih znanj in nasvetov s področja vinogradništva, ki jih štajerski vinarji z veseljem delijo. Vinogradništvo je namreč v Sloveniji pomembna dejavnost, ki pa zahteva precej znanja, dela in ljubezni. Prav je, da se ta panoga predstavi širši javnosti in da se tudi mlade generacije zavedajo pomembnosti in zanimivosti na tem področju.

Sobotno druženje v Hiši vin Emino in na domačiji Kolar pa le ni bilo samo izobraževalne narave. Kot vsakič doslej so se naši nagrajenci tudi zabavali, nasmejali ter se sprostili v dobri družbi in ob kozarcu kakovostnega vina. Uroš Razgoršek je s svojo spremljevalko obiskal Vinarstvo Kolar v Grobelnem. Na Štajerskem, v bližini rojstne hiše Antona Martina Slomška, na pobočju nekdanjih vinogradov grofov Celjskih, že od leta 1602 uspevajo Kolarjeva vina. Že v 17. stoletju je Kolarjev stric Miha, tako so mu pravili v družini, v Globokem pri bližnjem Šmarju pri Jelšah postavil zidanico. To je bilo leta 1602, leta 1862 pa je njegov sin Jože postavil še eno. Tako je pravzaprav prastric Miha začel vinogradniško tradicijo, ki jo je v zadnjih letih obudil Ivan Kolar. Pridne roke Kolarjevih pridelujejo osem vrst vina. Ponujajo ga v odprti in buteljčni prodaji, poleg tega imajo degustacije in prostor za zaključene družbe. Vredno si je ogledati osameli kras in poskusiti štajerska vina, vzgojena na kraškem apnencu.

Naslednja postojanka, kamor se je odpravil nagrajenec Janez Stopar s prijatelji, je bila Hiša vin Emino. V središču kozjansko-obsoteljskih gričev se je rodila zgodba, ki so jo zasnovali vinogradniki, oblikovali gostoljubni ljudje, zapisala pa jo je Kmetijska zadruga Šmarje. Je zgodba o kulinariki in sveti Emi, ki je doma v Hiši vin Emino. Ta se lahko pohvali s kakovostnimi in vrhunskimi vini, ki so se močno razširila po vsej Sloveniji. Ponujajo široko paleto svežih buteljčnih vin linije Emino, po novem pa se radi pohvalijo tudi s prestižnejšo linijo zrelejše vinske kapljice Eminent. Vsekakor pa priporočajo obisk njihove kleti, kjer ponujajo degustacije, oglede in druga praznovanja v družbi odlične hrane.

Deli s prijatelji