Če jih ni težko pripraviti, še toliko bolje, kajne? Iz novo izdane klasične kuharice Jedi na žlico sestre Felicite Kalinšek smo izbrali tri preproste recepte za zelene juhe. Redke ali gostejše. Preizkusite, okusite in izberite svojo najljubšo!
Avokadova
- 1 l perutninske jušne osnove
- 2 avokada
- malo karija
- Avokada olupimo, izkoščičimo in damo v mešalnik.
- Prilijemo vrelo osnovo, zamešamo in damo v jušnik.
- Dodamo kari in postrežemo.
Špinačna
- 1 l zelenjavne osnove
- 2 žemlji
- 4 žlice kuhane in zmlete špinače
- 2 žlici olja
- 1 žlica sesekljane čebule
- peteršilj
- strok strtega česna
- sol
- poper
- V mrzlo zelenjavno osnovo damo narezani žemlji.
- Ko zavre, ju razmešajmo z metlico in zabelimo s prepraženo čebulo.
- Dodamo še česen, sol, špinačo, poper in zelen peteršilj.
Grahova
- 30 dag svežega ali zamrznjenega graha
- 1 l vode
- sol
- malo zelenjavne osnove
- 1 žlica masla
- 1 žlica moke
- 1/2 žlice peteršilja
- V slani vodi kuhan grah pretlačimo ali zmiksamo in ga precedimo.
- Precejeno zabelimo z maslom, zalijemo z malo zelenjavne osnove in razmešano dodajmo prej odcejeni tekočini.
- V jušniku juhi dodajmo opečene žemlje in peteršilj.
Domača jušna osnova
Vemo, da umetni pripravki za izboljšanje okusa, denimo instantne kocke, niso najboljša izbira. Prave, naravne jušne osnove ni težko narediti. Skuhajmo je toliko, da preostanek spravimo v manjše posodice in zamrznemo. Na ta način bomo tudi skrajšali čas, ki ga porabimo za kuho. Najpreprosteje zelenjavno osnovo naredimo tako, da v 2 litrih vode približno uro kuhamo korenček, čebulo, česen, nekaj ohrovtovih listov, malo popra in timijana, 4 paradižnike, 2 lovorova lista in sol. Potem dodamo še peteršilj in zeleno. Mesna osnova seveda nastane na enak način iz mešanice izbranega mesa in zelenjave.