OKUSI GRUZIJE

Zlato runo, Ljubljana

Objavljeno 16. junij 2013 14.30 | Posodobljeno 16. junij 2013 14.30 | Piše: Jože Splichal

Avtentični gruzinski okusi sredi Ljubljane: od hačapurija, vegetarijanskih hladnih predjedi, mimo adžapsandalija, sacija, hinkalija in šašlika do trisa sladic, zraven pa gruzinsko vino iz amfore.

Foto: Igor Mali.

Hačapuri (sirova pita), vino iz amfore, sol in dobro srce,« to so tradicionalni gruzinski pozdravi, se je široko nasmejal šef Tamazi, ko sva si stisnila roke. Zlato runo so Jazonovi Argonavti šli iskat mimo Ljubljane vse tja do Črnega morja, ker naj bi kožuh krilatega ovna skrivali Gruzinci v Kolhidi; Ljubljana in prestolnica Gruzije Tbilisi pa sta pobratena od 70. let prejšnjega stoletja. Torej smo okušali najprej hačapuri pa lavaši, tradicionalni gruzinski kruh iz pšenične moke, zraven pa nam je gospodar natočil kozarec cinandalija, suhega belega vina, ki ima ime po grozdju, a se tako imenuje tudi vas v Gruziji. Vino je zoreno v amfori, katere izumitelji so seveda Gruzinci, a ekološko čista rdeča glina, iz katere delajo amfore za vino, je tudi tista, iz katere delajo posode, v katerih pripravljajo hrano.

Medtem so na mizo že prišle tudi vegetarijanske hladne predjedi: jajčevci z orehi, por z orehi, zelišči in gruzinskimi začimbami ter rdeča pesa z orehi. Po hladnih vegetarijanskih še topla brezmesna jed: adžapsandali, v glini kuhana mešanica različnih vrst zelenjave. Naprej: znana jed iz visoke gruzinske kuhinje – sacivi, puranje meso v orehovi omaki. Pa hinkali, mešano mleto meso, zavito v testene žepke in kuhano. In potem klasika: šašlik, ražnjič mariniranega svinjskega mesa. Tamazi Nozadze zraven natoči še kozarec rdečega gruzinskega vina.

Če so v Zlatem runu za uvod postregli s trisom hladnih vegetarijanskih jedi, je tudi na koncu obeda prišel tris posladkov. Najprej napoleon: vaniljeva krema v listnatem testu. Potem ptičje mleko: čokoladna rezina z domačim medom. In še pelamuši, sladica iz grozdnega soka. Čisto za konec še gruzinska kava, pravzaprav klasična turška, le da je kuhana v glineni posodi.

Zlato runo išče v Ljubljani srečo že skoraj pet let, zakonca Nozadze sta v Ljubljani devet let. Njun meni na Štihovi v Zupančičevi jami je zares avtentična gruzinska kulinarika.
 

Dobro je vedeti

Gostilna 
Zlato runo

Tamazi Nozadze

Štihova 2

1000 Ljubljana

tel.: 00386(0)31 845 863

e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

urnik: od 11. do 22. ure vsak dan, razen ob ponedeljkih in praznikih

sedeži: 30

degustacijski meni: tradicionalni gruzinski, 12 do 14 evrov, brez vina

vinska klet: izključno gruzinske pijače: vino, konjak, vodka

kreditne kartice: da, večina

Deli s prijatelji