Poskrbimo, da bo na našem vsakdanjem jedilniku čim več zdravih živil, svežega sadja in zelenjave živih barv, ki znižujejo visok krvni tlak ter precej zmanjšujejo tveganje za obolenja srca. Za še boljše počutje pa je treba jedi zaužiti v prijetnem okolju in v dobri družbi. Začnimo že zjutraj. Srce nam bo hvaležno.
Zajtrk – lahko polnozrnati kolački
(Priprava 15 minut in peka 10 minut)
Potrebujemo (za 20 kolačkov):
- 190 g večnamenske bele moke
- 60 g polnozrnate pšenične moke
- 2 žlički pecilnega praška
- 1/2 žličke jedilne sode
- 1/2 žličke soli
- 3 žlice hladnega masla, narezanega na koščke
- 180 ml pinjenca
- maline ali malinovo marmelado
Priprava:
- Pečico ogrejemo na 220 stopinj Celzija. Pekač rahlo popršimo z oljem.
- V srednje veliki skledi zamešamo belo večnamensko in polnozrnato pšenično moko, pecilni prašek, jedilno sodo in sol. Dodamo maslo in zmes z metlicama električnega mešalnika ali vilicami dobro zmešamo v kot grah velike grudice.
- Prilijemo pinjenec in umešamo gladko testo. S pomokanimi rokami ga oblikujemo v kepo, jo položimo na rahlo pomokano površino in nežno razvaljamo v približno 2 cm debel krog.
- Z modelčkom za piškote s premerom 5 cm izrežemo kolačke. Morebitne ostanke testa zgnetemo v kepo, jo razvaljamo in iz nje prav tako izrežemo kolačke.
- Izrezane kolačke položimo na pripravljen pekač, postavimo v pečico in pečemo od 10 do 12 minut, da narastejo in svetlo porjavijo. Ponudimo vroče, obložene z malinami (ali malinovo marmelado)
Kosilo – beli fižol z žajbljem po toskansko
(Priprava 10 minut in kuhanje 15 minut)
Potrebujemo (za 4 osebe):
- 2 žlici ekstradeviškega olivnega olja
- 1/2 majhne sesekljane čebule
- 1/2 sesekljane rdeče paprike
- drobno sesekljan strok česna
- 90 g drobno narezanega paradižnika (svežega ali iz pločevinke)
- pločevinko (460 g) oplaknjenega in odcejenega belega fižola
- žličko svežega limonovega soka
- ščepec mletega črnega popra
- 2 žlički sesekljanega svežega žajblja
Priprava:
- V ponvi na srednjem ognju segrejemo žličko olja. Dodamo čebulo, papriko, česen ter pražimo od štiri do pet minut, da čebula postekleni. Primešamo paradižnik in počasi dušimo od tri do štiri minute oziroma tako dolgo, da ostane na dnu ponve samo tanka plast tekočine.
- Primešamo fižol, limonov sok, poper in žličko žajblja. Ogenj zmanjšamo in pustimo, da jed rahlo vre od tri do štiri minute, da se okusi premešajo.
- Jed potresemo s preostalo žličko žajblja, pokapamo s preostankom olja in postrežemo.
Prigrizek ali večerja – zvitki s humusom in sirom s poprom
(Priprava 15 minut)
Potrebujemo (za 4 osebe):
- 300 g pripravljenega humusa
- 4 polnozrnate nekvašene kruhke lavaš ali pšenične tortilje (premera 30 cm)
- 60 g naribanega lahkega sira s poprom
- veliko rdečo papriko, očiščeno semen in narezano na tanko
- 1 velik ali 2 srednje velika nastrgana korenčka
- 3 majhne kumare, narezane na tanke rezine
- 2 sesekljani mladi čebuli (beli in zeleni del)
- 2 paradižnika, narezana na tanke rezine
- 140 g natrgane solate
Priprava:
- Na spodnjo polovico lavaša okoli 5 cm od roba namažemo približno četrtino humusa ter ga obložimo s sirom, papriko, korenčkom, kumarami, čebulo, paradižnikom in solato.
- Spodnji rob lavaša prepognemo čez nadev, nato čezenj zapognemo še nasprotna stranska robova (približno 2,5 cm z vsake strani) in kruhek čvrsto zvijemo.
- Vsak zvitek diagonalno prerežemo na pol in postrežemo.
* Recepti so iz knjige z naslovom Jedi, ki znižujejo krvni tlak, avtorja Davida Joachima.