KRUH

Živilo, ki krepi zaupanje

Objavljeno 08. januar 2013 20.30 | Posodobljeno 08. januar 2013 20.30 | Piše: Katja Cah

Zakaj delamo in se trudimo iz dneva v dan? Za ljubi kruhek. Tudi dobesedno.

Pogača s tremi siri.

Specimo ga doma, da bo po njem dišala vsa hiša. Preizkusimo drugačne, posebne recepte. Izbrskali smo jih v novi zajetni knjigi Kruh, izdani v založbi Narava. Avtor priročnika za peko Bernd Armbrust pravi, da človeku, s katerim lomimo kruh, naklonimo prijateljstvo in zaupanje. Komu si želite to sporočilo predati vi?

Pogača s tremi siri

  • velika rdeča paprika
  • 100 g srednje starane gavde
  • 100 g parmezana
  • 100 g aromatičnega hribovskega sira
  • (tolminskega, bohinjskega, nanoškega)
  • 350 g pšenične moke
  • 2 žlici pecilnega praška
  • žlica sladke mlete paprike
  • 2 žlički soli
  • črni, sveže zmleti poper po okusu
  • 300 ml mleka sobne temperature
  • 50 g sezamovih semen

Papriko očistimo, razpolovimo ter odstranimo semena in bele notranje kožice. Obe polovici operemo in ju narežemo na tanke trakove. Sire naribamo in pomešamo. Moko, pecilni prašek in mleto papriko presejemo v skledo. Dodamo sol, poper in nariban sir, prilijemo mleko in vse skupaj zmešamo z ročnim mešalnikom pri nizki hitrosti. Po treh minutah dodamo trakove paprike in jih pazljivo vmesimo. 
Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija. Modele namastimo in posujemo s sezamom. Testo razdelimo v modela in v vroči pečici pečemo od 40 do 45 minut. Če površina postaja pretemna, kruh pokrijemo s pekovskim papirjem.

Arašidov kruh

  • 50 g kvasa
  • 350 ml vode
  • 75 g tekočega naravnega kislega testa (pripravljenega doma ali kupljenega)
    image
  • 400 g pšenične moke
  • 100 g ržene moke
  • 175 g arašidovega masla
  • 2 žlički soli
  • 250 g praženih nesoljenih arašidov

Za testo kvas razpustimo v skledi z mlačno vodo in zmešamo s kislim testom. Dodamo obe moki, arašidovo maslo in sol ter vse skupaj dobro zmešamo. Testo od 8 do 10 minut gnetemo v mešalniku (dve minuti pri nizki, šest minut pri visoki hitrosti) ali z rokami. Šele na koncu pazljivo vgnetemo arašide. Pokrijemo in 20 minut pustimo vzhajati pri sobni temperaturi. Testo damo na pomokano delovno površino, ga razdelimo na pol in vsak kos oblikujemo v štruco. Položimo ju na pekač, ki smo ga obložili s pekovskim papirjem, pokrijemo in pustimo vzhajati še 20 do 25 minut. Medtem pečico segrejemo na 230 stopinj Celzija, pri čemer sočasno segrejemo pekač, v katerega smo nalili malo vode. Brž ko je pečica ogreta na želeno temperaturo, pekač vzamemo ven. Kruh potisnemo v vročo pečico in temperaturo znižamo na 200 stopinj Celzija. Pečemo od 45 do 50 minut.

Limonov kruh

  • 2 bio limoni
  • 200 ml mleka
  • 400 g pšenične moke
  • 30 g kvasa
  • 120 g sladkorja
  • 2 veliki jajci
  • 110 g mehkega masla
  • 2 žlički soli
    image
  • 150 g rozin

Limoni operemo pod vročo vodo in ju osušimo. Naribamo lupinico in iz enega sadeža iztisnemo sok. Mleko pustimo, da se ogreje na sobno temperaturo. Moko damo v skledo in na sredini naredimo jamico. Vanjo nadrobimo kvas ter pomešamo z mlekom, ščepom sladkorja in malo moke, ki jo pritegnemo z roba. Predtesto pokrijemo in ga pri sobni temperaturi pustimo vzhajati kakih 20 minut.
Zdaj dodamo preostali sladkor, jajci, maslo, sol, limonov sok in lupinico ter zmešamo. Testo sedem minut gnetemo v mešalniku (tri minute pri nizki, štiri minute pri visoki hitrosti) ali z rokami. V zadnji minuti vgnetemo rozine. Pripravljeno testo damo na pomokano delovno površino, pokrijemo in pustimo počivati kakih 20 minut. Medtem ga dvakrat ali trikrat preložimo. Model namastimo. Vanj položimo testo, spet pokrijemo in pustimo počivati 30 minut. Medtem pečico ogrejemo na 200 stopinj Celzija, pri čemer sočasno segrejemo pekač, v katerega smo nalili malo vode. Brž ko je pečica ogreta na želeno temperaturo, pekač vzamemo ven, v vročo pečico pa potisnemo kruh in temperaturo znižamo na 180 stopinj Celzija. Pečemo kakih 45 minut. 

Deli s prijatelji