Tako se zapisujejo vprašanja po spletnih medijih, tako se tudi kuharice v teh predprazničnih dneh sprašujejo med sabo. Kaj naj dodam, da bom za božični ali silvestrski večer očarala svoje najdražje? Ponujamo vam štiri preverjene predloge.
MLETA PEČENKA S PARADIŽNIKOM
- 75 dag mletega mešanega mesa
- 7 dag namočenega in ožetega kruha
- 3 jajca
- žlica moke
- 4 žlice sesekljane čebule
- 2 stroka česna
- sol, poper, ingver
- 3 debeli mesnati paradižniki
- Preliv: jajce, 1,5 dl smetane, sol, poper, žlička gorčice
- Mesna sekanica: v skledo damo meso, namočen kruh, jajca, moko, čebulo, česen, sol, poper in ingver. Vse temeljito zgnetemo.
- Mesno sekanico položimo na namazan pekač največ 2 cm visoko in po sekanici na gosto položimo rezine paradižnika. Damo v pečico in pečemo 50 minut pri 180 stopinjah.
- Prelijemo s prelivom, ki ga razžvrkljamo iz vseh naštetih sestavin, in v pečici pustimo še toliko časa, da preliv zakrkne, kar traja okoli 10 minut.
- Malo ohlajeno mleto pečenko narežemo na rezine. Okusna je vroča ali tudi hladna.
Vir: Zmeraj sestra Vendelina, Vale Novak 2003
MLETA PEČENKA
- 1 kg mletega mesa
- 4 stroke česna
- 100 g belega kruha, ki ga namočimo v mleko
- 150 g naribanega sira (za pico)
- 1 jajce za testo, 3 trdo kuhana jajca za mesno štruco
- sol in poper
- Preliv: goveja jušna kocka in 0,5 ml mineralne vode
- Vse sestavine dobro zgnetemo, testo naj pol ure počiva v hladilniku. Nato maso razvaljamo na alufoliji, razporedimo tri trdo kuhana jajca ter si s folijo pomagamo zaviti štruco. Položimo v namaščen pekač skupaj z razdrobljeno jušno kocko. Pečemo približno 30 minut pri 180 stopinjah, da se meso malo zapeče, nato prvič zalijemo z mineralno vodo. Štruco pečemo še približno eno uro in jo vmes redno prelivamo z vodo. Ko je pečena, jo pokrijemo z alufolijo in pustimo počivati 15 minut.
PEČENKA IZ MLETEGA MESA S SKUTO
- 80 dag mešanega mletega mesa (pol govejega, pol svinjskega)
- 40 dag skute
- sol, poper, strt česen, orešek, origano
- 2 jajci
- na rezine narezan sir
- maščoba za pečenje
- 2 žlici kisle smetane
- Meso, skuto, jajca, sol in dišave daj v skledo in dobro pregneti. Na mokri deski oblikuj ploščo, nanjo položi sirove rezine, zavij in klobaso položi na moker pekač. Meso polij z vročo maščobo in peci pri 220 stopinjah. Ko porumeni, zmanjšaj vročino na 170 stopinj. Pečenko po vrhu namaži s smetano, po žlicah prelivaj z juho in peci uro do dve. Odvisno je od debeline klobase.
Vir: Slovenska kuharica, Cankarjevega založba, 1991
NADEVANA PEČENKA
- 60 dag zmletega mesa (različnega)
- čebula
- 2 stroka česna
- žemlja ali kruh
- 3 žlice mleka
- žlička sesekljanega peteršilja
- 2 jajci
- ščepec majarona
- žlica olja
- kisla kumarica
- par hrenovk
- poper
- gorčica
- sol
- margarina ali mast za
- mazanje
- žlica kisle smetane ali margarine
- Čebulo in česen olupimo in sesekljamo, peteršilj drobno narežemo. V zmleto meso zamešamo jajci, sol, poper in gorčico.
- Na žlici olja na hitro prepražimo čebulo, česen, peteršilj, majaron ter takoj zamešamo med meso. Dodamo v mleku namočeno in ožeto žemljo ali rezino kruha ter z roko premešamo. Po sredini mesa položimo jajca in po dolgem narezane kumare. Počiva naj 15 minut. Pečico segrejemo na 180 °C. Podolgovat model namažemo z mastjo ali margarino.
- Mesno maso na mokrem pultu z roko poravnamo v obliko pravokotnika, po sredini položimo po dolgem obe polovici hrenovke in z mesom zagrnemo v štruco ter jo povlečemo v pripravljen pekač.
- Pečemo 45 minut.
- Pečenko namažemo s kislo smetano ali z margarino in pustimo še pet minut v pečici.
Vir: Recepti sestre Nikoline, založba Družina, 2013