OKUSI ČEZ MEJO

Zidarič, Praprot

Objavljeno 15. julij 2012 10.40 | Posodobljeno 15. julij 2012 10.42 | Piše: Jože Splichal

Benjamin Zidarič iz vasi Praprot na tržaškem Krasu je eden najbolj znanih kraških vinogradnikov in vinarjev, ki ima trikrat na leto odprto tudi osmico.

Foto: Dean Duboković.

Pri Zidaričevih v Praprotu na tržaškem Krasu bodo imeli osmico odprto do 26. julija; trikrat na leto jo odprejo za približno dva tedna. Pravi pomen besede – ko je oblast dovolila na kmetiji prodajati domače vino in druge (nekuhane) pridelke osem dni v letu – se je torej izgubil, a tradicija dobrih domačih osmic ostaja. V Primorskem dnevniku, slovenskem dnevniku, ki izhaja v Trstu, tako te dni oglašujejo osmice v Trnovci, Samatorci, Prebenegu, Križu, Nabrežini, na Kontovelu, v Mavhinjah, Medji vasi in Bazovici.

Osmica pri Zidaričevih je nekaj posebnega zaradi izjemne kleti, vklesane v podzemni Kras. Benjamin Zidarič sicer slovi za enega najboljših, če ne celo najboljšega vinarja v zamejstvu; njegovo kakovost izpričuje na primer tudi to, da njegovo belo zvrst prulke točijo v najbolj kultni svetovni restavraciji ta čas, Nomi v Københavnu.

In kaj te dni ponuja Zidaričeva osmica? Po oljčnem olju – dveh znanih zamejskih oljkarjev, Stareca in Kocjančiča – in kruhu prinesejo na roke narezan pršut, vratovino, salamo, suho klobaso in sire zamejskih sirarjev: jamar Daria Zidariča, ki sir zori v kraški jami globoko pod zemljo v Praprotu, Vidalijev kravji sir, Antoničev ovčji pa sire Sidonije Radetič.

Potem po izbiri ali zelenjavna plošča: bučke, jajčevci, paradižniki... ali pa brusketa: na popečenem kruhu, pokapljanem z oljčnim oljem in odišavljenem s česnom, na drobno narezana popečena zelenjava.

In še nekaj sladkega: krostata – jabolčna s skuto in marmelado.

In kaj je Benjamin ponudil iz svoje kleti? K pršutu teran letnik 2009, k siru malvazijo letnik 2010, k brusketam oziroma popečeni zelenjavi vitovsko letnik 2010 in h krostati teranovo penino ali pa teranov liker.

Dobro je vedeti

Osmica Zidarič

Benjamin Zidarič
Praprot 23
34011 Devin -Nabrežina
Italija
tel.: 0039040 210 223
e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Sedeži
50 in 80 na terasi.
degustacijski meni
15 evrov, brez vina.

Vinska klet
Zidarič ima v čudoviti kleti tri bela in dve rdeči vini različnih letnikov.

Kreditne kartice
Vse.

 

Deli s prijatelji