Pri Zidaričevih v Praprotu na tržaškem Krasu bodo imeli osmico odprto do 26. julija; trikrat na leto jo odprejo za približno dva tedna. Pravi pomen besede – ko je oblast dovolila na kmetiji prodajati domače vino in druge (nekuhane) pridelke osem dni v letu – se je torej izgubil, a tradicija dobrih domačih osmic ostaja. V Primorskem dnevniku, slovenskem dnevniku, ki izhaja v Trstu, tako te dni oglašujejo osmice v Trnovci, Samatorci, Prebenegu, Križu, Nabrežini, na Kontovelu, v Mavhinjah, Medji vasi in Bazovici.
Osmica pri Zidaričevih je nekaj posebnega zaradi izjemne kleti, vklesane v podzemni Kras. Benjamin Zidarič sicer slovi za enega najboljših, če ne celo najboljšega vinarja v zamejstvu; njegovo kakovost izpričuje na primer tudi to, da njegovo belo zvrst prulke točijo v najbolj kultni svetovni restavraciji ta čas, Nomi v Københavnu.
In kaj te dni ponuja Zidaričeva osmica? Po oljčnem olju – dveh znanih zamejskih oljkarjev, Stareca in Kocjančiča – in kruhu prinesejo na roke narezan pršut, vratovino, salamo, suho klobaso in sire zamejskih sirarjev: jamar Daria Zidariča, ki sir zori v kraški jami globoko pod zemljo v Praprotu, Vidalijev kravji sir, Antoničev ovčji pa sire Sidonije Radetič.
Potem po izbiri ali zelenjavna plošča: bučke, jajčevci, paradižniki... ali pa brusketa: na popečenem kruhu, pokapljanem z oljčnim oljem in odišavljenem s česnom, na drobno narezana popečena zelenjava.
In še nekaj sladkega: krostata – jabolčna s skuto in marmelado.
In kaj je Benjamin ponudil iz svoje kleti? K pršutu teran letnik 2009, k siru malvazijo letnik 2010, k brusketam oziroma popečeni zelenjavi vitovsko letnik 2010 in h krostati teranovo penino ali pa teranov liker.
Dobro je vedeti Benjamin Zidarič Vse. |