V povprečni slovenski kuhinji se je uporaba zelišč pri mlajših generacijah precej povečala. Ker obogatijo okus, se s tem zmanjša potreba po soli. Idealna je uporaba zeliščne soli, ki jo po svojem okusu pripravimo kar sami. Za to ne potrebujemo posebnega znanja ali kuharske spretnosti, še najbolj pride prav ustvarjalnost. Uporabimo lahko posušena sli sveža zelišča, slednja so bolj aromatična, priprava mešanice pa vzame nekoliko več časa, saj jo je treba posušiti.
Za zeliščno mešanico uporabimo morsko nerafinirano sol, pri nas je to piranska, poceni industrijski se, če je le možno, na daleč izognimo. Pri zeliščih se prepustite domišljiji in okusu. V ličnih kozarčkih bo zeliščna sol tudi lepo darilo.
Kako pripraviti? 1 skodelica morske soli Zelišča operemo in osušimo, osmukamo listje in drobno nasekljamo, česen stremo z nožem. Po potrebi vse stremo v možnarju. Stresemo v skledo, dodamo sol in poper in dobro premešamo. Razgrnemo na krožnik in sušimo nekaj ur. Vmes večkrat premešamo. Po potrebi sušimo v pečici pri temperaturi do 80 ºC pri odprtih vratih. Če se nam zdi posušena zmes pregroba, jo še enkrat stremo v možnarju. Naložimo v kozarčke, dobro zapremo in hranimo v suhem in hladnem prostoru. |