KREPČILNE JUHE

Zeleno na žlico

Objavljeno 07. januar 2014 14.40 | Posodobljeno 07. januar 2014 14.42 | Piše: K. C.

Po nasitnem decembru se priležejo zelenjavne juhe.

Po decembrskih sladkih in mastnih priboljških se priležejo do želodca prijaznejše jedi, ki nas bodo prečistile. Ubili bomo dve muhi na en mah, če si izberemo krepčilno toplo hrano z veliko tekočine in zelenila. Prva bo iz telesa odplaknila strupe, drugo pa deluje kot stražar pred zoprnimi sezonskimi obolenji. Nanizani recepti so iz zbirke Sodobna slovenska kuharica sestre Felicite Kalinšek, izdane pri Cankarjevi založbi.

Porova enolončnica

  • 50 dag pora
  • 50 dag krompirja
  • 8 dag riža
  • 4 dag olja
  • 5 dag narezane slanine ali ocvirkov
  • 2 žlici kisle smetane
  • strt česen
     
  • V kozico damo olje in slanino.
  • Ko se ta razpusti, primešamo por, ki ga prej prerežemo po dolgem, dobro operemo in narežemo na rezance.
  • Por dušimo, nato ga zalijemo.
  • Ko prevre, zakuhamo riž. Vre naj 20 minut.
  • Dodamo kuhan in pretlačen krompir, smetano in česen.
  • Namesto slanine lahko uporabimo gobe in na koncu dodamo sesekljan peteršilj.

Špinačna juha

  • 1 l zelenjavne juhe ali osnove
  • 2 žemlji
  • 4 žlice kuhane in zmlete špinače
  • 2 žlici olja
  • žlico sesekljane čebule
  • zelen peteršilj
  • strok strtega česna
  • sol
  • poper
     
  • V mrzlo zelenjavno juho damo narezani žemlji.
  • Ko zavre, ju razmešamo z metlico, zabelimo s prepraženo čebulo. Dodamo česen, sol, špinačo, poper in zelen peteršilj.

Krompirjeva juha z rižem

  • kg krompirja
  • 2 žlici maščobe
  • strt česen
  • zelen peteršilj
  • sol
  • poper
  • kis
  • 10 dag riža
  • limonina lupina
  • 2,5 l vode
  • Kuhan krompir pretlačimo, razredčimo s krompirjevko.
  • Zabelimo z maščobo, razmešamo in dodamo riž, ki ga skuhajmo posebej.
  • Dodamo česen, poper, peteršilj, sol, limonino lupino in okisamo. 
Deli s prijatelji