POCENI KOSILO

Zelenjavna mineštra, hobotnica v krompirjevi solati in sadni lonček

Objavljeno 02. avgust 2015 13.00 | Posodobljeno 02. avgust 2015 13.00 | Piše: Janko Mavec

Tita Destovnik kljub številnim službenim obveznostim v prostem času rada poprime za kuhalnico.

Hobotnica 
v krompirjevi solati. Foto: Janko Mavec

Tita Destovnik je direktorica Centerkonture in vodja programa Gostilna dela na Poljanski 7 v Ljubljani. Projekt spodbuja razvoj socialnega podjetništva in je bil sofinanciran iz evropskih sredstev. Glavni cilj usposabljanja mladih je pridobivanje splošnih delovnih navad in izkušenj ter konkretnih znanj za delo v gostinstvu. Vsi programi se izvajajo pod vodstvom izkušenih mentorjev. Tita je tudi odlična alpinistka, kolesarka in kuharica, ki rada poprime za kuhalnico, kadar ji le dopušča čas.

Zelenjavna mineštra

  • 600 g mešane svežeimage
  • vrtne zelenjave (naberemo doma)
  • 200 g svežega
  • krompirja (naberemo doma)
  • sol, poper
  • 2 stroka česna (naberemo doma)
  • 0,3 dl oljčnega olja 0,30 €
  • 1 čebula (naberemo doma)
  • 1 l vode ali zelenjavne osnove

Skupaj: 0,30 €

Svežo vrtno zelenjavo (korenje, cvetačo, stročji fižol, zeleno, peteršilj, bučke, paradižnik, blitvo, brokoli...) narežemo na kocke. Krompir olupimo in narežemo na velike kose. Na vroči maščobi zarumenimo nasekljano čebulo in strt česen. Dodamo narezano zelenjavo, ki jo zalijemo z zelenjavno osnovo. Juho kuhamo na nizkem ognju toliko časa, da se krompir razkuha in zelenjava zmehča. Mineštro začinimo in postrežemo.

Hobotnica 
v krompirjevi solati

  • 500 g hobotnice 4,00 €
  • 1 kom korenja (naberemo doma)
  • 2 vejici peteršilja
  • 1 limona 0,12 €
  • 200 g krompirja (naberemo doma)
  • sol, poper
  • 0,3 dl oljčnega olja 0,30 €
  • strok česna (naberemo doma)
  • 0,2 dl belega vina 0,40 €
  • plutovinast zamašek

Skupaj: 4,82 €

Hobotnico damo kuhat skupaj s krompirjem in korenjem, v posodo dodamo še plutovinast zamašek. Kuhamo tako dolgo, da se hobotnica zmehča. Peteršilj in česen fino nasekljamo, dodamo črne olive, oljčno olje, sol, poper, belo vino, malo limonovega soka ter na kocke narezan kuhan krompir in korenje. Ohlajeno hobotnico narežemo na koščke in zmešamo ter postrežemo.

Sadni lonček

  • 2 dl mleka 0,12 €image
  • 2 rumenjaka 0,28 €
  • 2 žlici sladkorja 0,08 €
  • 50 g škroba 0,25 €
  • vaniljev sladkor 0,18 €
  • 1 dl maskarpona 0,90 €
  • 0,4 dl sladke smetane 1,00 €
  • 80 g piškotov 0,24 €
  • sveži ananas 0,15 €
  • 150 g sveže melone 0,14 €
  • 1 limona 0,15 €

Skupaj: 3,49 € 

Iz mleka, rumenjaka, sladkorja, škroba in vaniljevega sladkorja naredimo slaščičarsko vaniljevo kremo. Maskarpone in smetano stepemo z ročnim mešalnikom in poskrbimo, da je zmes srednje trda. Piškote stremo z roko, ananas narežemo na kocke. Narežemo melono, jo pokapamo z limono in zmešamo.

V kozarec najprej položimo ohlajeno vaniljevo kremo, nanjo piškote, maskarpone kremo in na koncu še na kocke narezan ananas. Melonov smuti postrežemo kot dodatek ali preliv.

Deli s prijatelji