ŠTEDILNIK NA DOPUSTU

Zelenjava v karijevi omaki

Objavljeno 15. avgust 2014 14.00 | Posodobljeno 15. avgust 2014 14.00 | Piše: S. N.

Eksotičnih začimb je veliko, od milih do zelo pekočih.

Iz zelenjave lahko po azijskem vzoru z uporabo ustreznih začimb pripravimo tudi nekoliko bolj eksotično jed. Vsaki indijski jedi, začinjeni s karijem, poenostavljeno rečemo kari, ki je lahko zelenjavni, mesni ali mešani, čeprav bi bilo verjetno bolj prav reči na primer zelenjava v karijevi omaki. Kari (angleško curry) je mešanica začimb, ki jo prodajajo kot prašek ali pasto, vendar take vnaprej pripravljene mešanice dobre indijske in druge gospodinje ne uporabljajo, saj je zanje nekaj podobnega kakor naša vegeta ali katera druga industrijska začimbna mešanica. Seveda jedi začinjajo, in sicer s kurkumo, čilijem, ingverjem, poprom, cimetom, klinčki, koriandrom, kumino, muškatnim oreščkom in številnimi drugimi začimbami. Karijev je namreč veliko vrst, od milih do pekočih.

Vsem da rumeno barvo kurkuma, vendar v nobeni različici ni vseh hkrati, le izbor po okusu, vsak kuhar prisega na svojo mešanico. S kariji v taki ali drugačni obliki v indijski, malajski, tajski, indonezijski in še kateri kuhinji začinjajo mnogo jedi, na primer omake, testenine, riž, meso, juhe, pravzaprav karkoli. Pri nas so med priljubljenimi jedmi zlasti piščanec in zelenjava v karijevi omaki in riž s karijem.

Za zelenjavni kari na manjše kose narežemo različno zelenjavo, na primer mlade neolupljene bučke, melancane, korenje in jo prepražimo na kokosovem olju in maslu ter drobno sesekljanem česnu. Dodamo kokosovo mleko, premešamo, začinimo s kurkumo, čilijem, koriandrom, kardamonom in cimetom, solimo, popramo, dodamo pest indijskih oreščkov in nazadnje lonček čvrstega jogurta. Vse dobro premešamo in pustimo stati nekaj minut, da se okusi prepojijo. Omako postrežemo k rižu basmati. Če tako želimo, lahko jed enostavno začinimo tudi s kurkumo in karijevo pasto ali praškom. 

Deli s prijatelji