Na poti do vitkosti je najbolj zanesljiva spremljevalka raznovrstna prehrana. Ta vključuje tudi živila različnih barv. Med njimi imajo posebno moč razstrupljanja in odganjanja odvečnih kilogramov sveža zelenjava ter zelišča v zelenih odtenkih. Izkoristimo njihovo zdravilnost in pripravimo okusno lahko kosilo ali večerjo.
Koprivna juha
- 500 g mladih listov koprive
- 60 g masla
- 30 do 40 g moke
- strok česna ali žlička čemaža v olju
- 1/2 l mleka
- 1/2 l jušne osnove
- 2 žlici kisle smetane
- sol
- poper
- muškatni orešček
- Koprive operemo in kuhamo v slani vodi približno pet minut.
- Kuhane odcedimo in nasekljamo.
- V ponvici segrejemo maslo in dodamo strt česen, nato pa takoj zalijemo z mlekom in juho.
- Premešamo in dodamo koprive ter začimbe.
- Po želji lahko potresemo nekaj listov in cvetov zajčje deteljice ali žličko kuhanega riža.
(Vir: Zeliščna kuharija, založba Kmečki glas)
Špinačni špagetini
- 300 g sveže špinače
- 3 rdeči čiliji
- 4 stroki česna
- 400 g špagetinov
- sol
- 15 ml olivnega olja
- 50 sezamovih semen
- poper
- Špinačo očistimo, operemo in osušimo.
- Čili očistimo, operemo, razpolovimo in odstranimo semena. Narežemo na drobne kocke.
- Česen olupimo in drobno sesekljamo.
- Špagetine skuhamo v slanem kropu po navodilih na embalaži, da so še čvrsti.
- V ponvi segrejemo olje in prepražimo narezan čili.
- Dodamo česen in med mešanjem steklasto zarumenimo.
- Dodamo sezam in med mešanjem pražimo še dve minuti.
- Potem stresemo v ponev še špinačo, da upade.
- Testeninam odlijemo vodo, jih oplaknemo s hladno vodo in pustimo, da se odcedijo.
- Zmešamo jih s špinačo ter solimo in popramo.
- Razdelimo na krožnike in postrežemo.
(Vir: Lahka kuhinja, založba Učila)
Šparglji v solati
- kg zelenih špargljev
- 4 žlice jabolčnega kisa
- 2 žlici ekstra deviškega olivnega olja
- žlica sesekljanega peteršilja
- sladkor
- sol
- Očiščene cele šparglje srednje debeline kuhamo približno pet minut v osoljeni in rahlo sladkani vodi.
- Potem vodo odlijemo in ohladimo.
- Hladne narežemo na 2 do 3 cm dolge koščke, dodamo jabolčni kis in olivno olje, solimo, premešamo in potresemo s peteršiljem.
(Vir: Domače jedi, založba Kmečki glas)