BREZ GLUTENA

Zdrava pregreha

Objavljeno 30. oktober 2013 13.40 | Posodobljeno 30. oktober 2013 13.42 | Piše: Katja Cah

Tudi brezglutenske sladice so lahko odličen priboljšek.

Brezglutenska hrana vzbuja vedno več zanimanja – tudi med Zemljani, (trenutno) zdravimi kot dren. Prav zato je še posebno dobrodošel priročnik Življenje brez glutena, celostni vodnik k zdravemu življenjskemu slogu avtorice Suzane Kranjec, že trinajst let bolnice s celiakijo. V knjigi, izdani pri zavodu Parnas, najdemo poleg modrih nasvetov 130 odličnih receptov. Izbrali smo najslajše.

Pečena jabolka

Za dve osebi:image

  • 2 sladki jabolki (zlati delišes)
  • čajna žlička bučne marmelade
  • žlica naribanih orehov
  • 2 polovički oreha
  • sok 1/4 limone
  • ingver v prahu
  • zamrznjena banana
  • čajna žlička rožičev v prahu
  • malo sojinega mleka

Jabolki operemo in s posebnim nožem izdobemo pečkato sredico.
Napolnimo ju z mešanico orehov in marmelade.
Na vrhu vsakega jabolka položimo orehovo jedrce, čezenj pa polijemo mešanico limonovega soka in ingverja.
Pečemo 40 minut. Pečica naj bo ogreta na 180 stopinj Celzija.
Banane na tanko narežemo, jih porazdelimo po krožniku in damo za eno uro v zamrzovalnik.
Rožiče v prahu skupaj z zamrznjenimi bananami v mešalniku dobro premešamo, da nastane sladoled.
Sojinega mleka dodamo toliko, da zmes postane gladka. Sladoleda ni treba sladiti.
Postrežemo ga skupaj s pečenimi jabolki.

Makove kroglice z orehi

  • 1/4 namočenih rozin
  • 1/2 mletega maka
  • 1/4 mletih orehov
  • cel mak za povaljanje
  • četrtine orehovih jedrc kot polnilo vsake kroglice

V sekljalniku zmeljemo rozine.
V kavnem mlinčku zmeljemo orehe.
Dodamo mleti mak in dobro premešamo.
Kroglice oblikujemo tako, da na sredino vstavimo četrtino orehovega jedrca.
Nato jih povaljamo v celem maku.

Mak, oreščki in rozine

Obilica kalcija in magnezija v teh sestavinah posebno blagodejno vpliva na kosti.

Halva

  • 100 g oluščenih sezamovih semenimage
  • 70 g rozin
  • 70 g mandeljnov
  • žlica sezamovega olja
  • agavin sirup

Sezamova semena zmeljemo v kavnem mlinčku, da iz njih dobimo sezamov prah.
Mešalnik vmes nekajkrat izklopimo in sezam premešamo od spodaj navzgor, da res zajamemo vsa semena.
Zmešamo jih z namočenimi mandeljni (celimi ali narezanimi na lističe) in rozinami ter javorjevim sirupom.
Agavovega sirupa dodamo le toliko, da laže oblikujemo štruco.
Namesto da napravimo štruco, lahko s halvo napolnimo tudi modelčke za oblikovanje. Sladico potisnemo iz modela, da dobimo lepo okroglo tortico.
Halvino tortico postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se strdi, šele nato jo razrežemo.
V hladilniku zdrži več tednov, v zamrzovalniku pa še dlje. 

Deli s prijatelji