POLETNA KUHINJA

Zdaj je čas za solate

Objavljeno 29. junij 2016 16.10 | Posodobljeno 29. junij 2016 16.03 | Piše: Sabina Obolnar

Vse leto je knjiga, ki je zasnovana po letnih časih, in zdaj je poletje.

Zulejka Javeršek.

Čas za lahke, preproste in osvežilne jedi. Avtorica nas v uvodu prikupno nagovori: »Oh, kako zabaven ohrovt.« Mi pa vam ponujamo tri preverjene izvrstne solate, dasiravno nam že močno dišijo poletne sladice. Ampak čas je za zdravje.

Paradižnikova solata

Kot jo je naredil moj oče.

Sestavine:

  • 1 manjša solatna skleda, polna paradižnika (500–800 g)
  • 1 manjša rdeča čebula
  • pest ali dve kaper
  • 1 vejica rožmarina
  • 1 žlica lanenih semen
  • solni cvet (ali morska sol)
  • 3 žlice olivnega olja
  • 1 žlica jabolčnega ali balzamičnega kisa


Paradižnike opereš in narežeš na poljubne majhne kose. Če imaš češnjevec, ga samo razpoloviš. Čebulo fino nasekljaš. Kapre in rožmarin prav tako nasekljaš. Lanena semena zmelješ v kavnem mlinčku. Zmešaš vse sestavine in začiniš s kakovostnim olivnim oljem, jabolčnim ali balzamičnim kisom in solnim cvetom.

Solata s kuskusom

Če ne skopariš z zabelo, ni treba dodajati nobenega sira, 
ki se po navadi znajde v tovrstnih solatah.

  • 1 bučka
  • 1 jajčevec (ali več manjših)
  • 1 paprika
  • 250 g češnjevca
  • majhne kumare (tiste za vlaganje, so polnejšega okusa)
  • 200 g kuskusa (50 g na osebo)
  • črne olive
  • olivno olje za zabelo pa še malo za popekanje
  • sol
  • (sveža) bazilika

Kuskus pripraviš po navodilih na vrečki.

Jajčevec (ali jajčevce) narežeš na kolute (po potrebi te narežeš na še manjše kose), posoliš in počakaš kakih 20 minut, da se izločijo voda in grenke snovi.

Popečeš jih v ponvi na olivnem olju.

Bučko narežeš na primerno majhne kose, prav tako papriko in kumare.

Črne olive razkoščičiš in narežeš oziroma »obrežeš« od koščic.

Vse skupaj zmešaš, začiniš z olivnim oljem in baziliko ter soliš po okusu.

Pirina solata

Moja najljubša poletna jed iz otroštva.

  • 200 g pire
  • 1 paradižnik
  • 1 zelena paprika
  • 1 rdeča paprika
  • 1 por
  • 200 g sira feta
  • 1 žlica bučnega olja
  • 1 žlica kisa
  • sol in poper

Piro namočiš za nekaj ur ali čez noč. Nato jo spereš in kuhaš v dvakratni količini vode, dokler voda ne izpari oziroma približno 40 minut. Če takrat še ni dovolj mehka, dodaš še pol skodelice vode in kuhaš. Ko je kuhana, jo spereš pod hladno vodo in dobro odcediš.

Por narežeš na kolute, preostalo zelenjavo pa na kockice.

Zmešaš vse sestavine in soliš ter popraš. 

Vir: Vse leto, Zulejka Javeršek, Totalite d.o.o., Ljubljana, 2015

Deli s prijatelji