PRAZNIČNI OKUSI

Zapeljiva Lolita, raj za vse sladkosnede

Objavljeno 27. december 2014 13.00 | Posodobljeno 27. december 2014 13.00 | Piše: Barbara Petek

S pregrešnimi sladkostmi in igrivim ambientom zapeljuje na nabrežju Ljubljanice.

Robert Kristan

Med prazničnim decembrom so slaščičarne in prodajalne različnih sladkih dobrot še bolj oblegane kot navadno. Iz izložbenih oken nas vabijo slastne tortice, navadno bele kot sneg ali v božični rdeče-zeleni kombinaciji, ko v notranjost pomolimo nos, pa nas preplavi vonj jabolk, cimeta in klinčkov, praženih orehov in medenjakov. V slaščičarni Lolita v Ljubljani, ki spada pod okrilje Kaval Groupa, ni nič drugače. Slaščičarski mojster Robert Kristan je pripravil ljubke tortice, ki so videti kot snežne kepe in se tako tudi imenujejo, sicer pa spominjajo na rafaelo, a s tekočo čokoladno sredico.

Ker brez jabolčnega zavitka v prazničnih dneh ne gre, so v Loliti skreirali prav posebno tortico, takšno z okusom te sladke dobrote, ki nas popelje v otroštvo, v babičino hišo, ko smo nestrpno čakali na košček. Ker je, kot je povedala Draga Kepeš iz Lolite, decembra zelo zaželena tudi čokolada, v Loliti ne gre brez Kavalove torte, ki jo sicer strežejo skozi vse leto, zaradi zvezdastega janeža in pomaranče pa je več kot primerna tudi za praznični čas. S čim pa Draga in Robert med prazniki razvajata svoje najbližje? »Doma pripravimo kaj preprostega, da lahko ustvarjamo skupaj s sinovoma. Jabolčni zavitek, različne vrste piškotov in medenjakov,« razkrije Robert, Draga pa se drži tradicije: »Brez orehove potice pač ne gre.«

Jabolčna tortica

  • 500 g sladke smetane
  • 300 g jabolk
  • 20 g rozin, namočenih v rumu
  • žlička cimeta
  • 4 listi želatine, namočene v hladni vodi

Iz jabolk, namočenih rozin in cimeta naredimo sadno kašo (sestavine zmešamo). Segrejemo jo do vretja, odstavimo in ji dodamo želatino. Ko se kaša ohladi na 30 stopinj, vanjo postopoma vmešamo stepeno smetano. S kremo napolnimo poljubne modelčke in pustimo na hladnem vsaj štiri ure. Snežena kepa

Snežena kepa

  • 500 g sladke smetane
  • 100 g kokosove paste (100-odstotni kokos)
  • 5 lističev namočene želatine
  • 100 g sladkorja v prahu
  • čokoladna pasta (lahko tudi lešnikova krema)

V stepeno sladkano smetano vmešamo kokosovo pasto, stopljeno želatino in s kremo napolnimo silikonske modelčke v obliki polkroga. Na vsako tortico damo v sredino po eno žličko čokoladne paste in tortico pokrijemo s poljubnim biskvitom ali piškotom. V hladilniku (ali hladilni skrinji) tortice dobro ohladimo. Ko jih vzamemo iz modela, jih oblijemo s sladkim oblivom za torte in posujemo s kokosovo moko.

Deli s prijatelji