OKUS TEDNA

Zanut: sauvignon 2010

Objavljeno 20. julij 2012 20.45 | Posodobljeno 20. julij 2012 20.45 | Piše: Jože Splichal

Poletni večer je lepši s sauvignonom letnik 2010 iz kleti Kocijančič Zanut v Brdih.

Kmetija Kocijančič Zanut je doma v vasici Neblo, na skrajnem zahodu Brd. Pred kratkim je vodenje kmetije od očeta Franca Kocijančiča prevzel sin Borut z družino, mali Mark pa po vinogradih in v kleti spoznava skrivnosti trt in vina, ki se že od nekdaj prenašajo iz roda v rod. Njihov merlot brjač letnik 2003 je v zadnjem letu eno najboljših rdečih vin, medtem ko je sauvignon letnik 2010 vino, ki je kot nalašč za vroče poletne dni. Ta sauvignon je po celodnevni hladni maceraciji in mesecu dni fermentacije v jeklenih cisternah zorel slabo leto, potem pa še tri mesece v steklenicah, preden je prišel med pivce – natočili so ga na zadnjo luno v avgustu 2011. Vino ima 13 odstotkov alkohola. Trte sauvignona rastejo na najvišji legi kmetije, vino je aromatično in elegantno.

Poletno vino – poletna hrana. V ljubljanski restavraciji Krpan je Darko Simončič k Zanutovemu sauvignonu pripravil preprosto jed: domače široke rezance, ki jih je skuhal al dente, zabelil s kančkom sladke smetane in tartufato, čeznje pa nastrgal sveže poletne istrske črne tartufe. 

Deli s prijatelji